Docentenbijeenkomst bij De Wilde Metaal Bilthoven op 23-02-2023

Onlangs waren de docenten en lesassistenten van de STO-regio te gast bij De Wilde Metaal in Bilthoven. De Wilde Metaal is een van de partners in de regio.
Het thema van de bijeenkomst was de samenwerking met bedrijven en het ontwikkelen van geschikte opdrachten.
Babs van Sleeuwen van Spora Onderwijs Advies gaf aan 30 docenten uit onze regio een geleide brainstorm met ideeën voor de inhoud van een projectopdracht.
Met als doel:

  • Docenten ervaring te laten opdoen met de basis van het schrijven van een projectopdracht in samenwerking met een bedrijf
  • Docenten van verschillende scholen samen te laten werken en van elkaar te laten leren

Na een introductie door de directeur Gerben de Wilde, volgde in groepen uitleg in het bedrijf. Een inspirerende rondleiding over de werkvloer werd gegeven met uitleg over de verschillende metaalwerkzaamheden. In de kantine van De Wilde Metaal hangt sinds kort een digitaal scherm waarop de medewerkers een fotopresentatie kunnen zien van de enorm grote hoeveelheid eindproducten waaraan zij op onderdelen hebben meegewerkt. Het metaalwerk wat hier vandaan komt, gaat de hele wereld over en dient de hele brede maatschappelijke context.

In groepen werd er daarna gebrainstormd en een idee uitgewerkt voor een opdracht. Per groep werd een pitch gebracht en feedback ontvangen in een presentatie aan de opdrachtgever: als oefening aan de drie leidinggevenden van De Wilde Metaal.

Tips voor samenwerking en vervolgstappen werden gedeeld.

De middag werd beëindigd met een borrel ter bevordering van de vriendschappelijke regionale samenwerking.
Enkele reacties van deelnemers:

“Ik was verrast door de diversiteit van de ideeën voor projectopdrachten die naar voren kwamen uit de docentengroepen. Er waren ook nuttige productideeën bij, als eindproduct voor de school of voor in de maatschappij.”


“Het mogen bezoeken van de locatie van De Wilde Metaal in Bilthoven heeft mij geleerd hoe veelzijdig de opdrachten zijn die zij verwerken. Het is boeiend om eens van dichtbij te mogen zien wat er allemaal gemaakt wordt van metaal; met hoogwaardige machines en met de hand. Van het aannemen van een kleinere opdracht van een particulier, kunstwerken zoals beeldhouwwerken, decoratieve leuningen van bruggen in de openbare ruimte, tot aan het leveren van wereldwijde essentiële onderdelen in de bouw.”

Wij kijken terug op een zeer geslaagd evenement dat mag bijdragen tot het tot stand komen van vriendschappelijke en professionele relaties met mooie projectopdrachten tussen de STO opleiders en bedrijven -cofinanciers- in onze regio.

Namens Sterk Techniek Onderwijs regio De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist:
Aeres vmbo Maartensdijk, Christelijk College Zeist, Christelijk Lyceum Zeist, Openbaar Vmbo en Mavo Zeist, Revius Lyceum, ROC Midden Nederland, Seyster College, Yuverta Houten