Op bezoek bij Raben Group in Etten-Leur in het kader van de Lego League

Op bezoek bij Raben Group in Etten-Leur in het kader van de Lego League

Om het programma van de Lego League kracht bij te geven, gaan de scholen op bedrijfsbezoek bij Raben in Etten-Leur. Raben is een transportbedrijf dat voorheen in Etten-Leur bekend was onder de naam BAS Logistics. Een ideale plek om eens te kijken hoe het er in het echt aan toe gaat bij een groot Europees transportbedrijf. Basisschool De Vindplaats uit Schijf ging daar afgelopen week op bezoek.

Alle bij Techniektalenten aangesloten middelbare scholen nemen, samen met basisschool basisschool De Vindplaats, dit jaar deel aan de First Lego League. Een wedstrijd waarbij een robot, dat gemaakt is met de bekende speelgoedsteentjes, allerlei opdrachten moet uitvoeren. Hier wordt hard voor geoefend en de middelbare scholen gaan op 22 april naar de regiofinale in Rotterdam. Voor één school zit deze regiofinale er al op. Basisschool De Vindplaats uit Schijf heeft al deelgenomen aan de regiofinale in Breda. Daar hebben ze een mooie ervaring gehad, maar nog mooier: Ze zijn genomineerd voor de innovatieprijs!

De innovatieprijs is een opdracht waarbij de groep een idee moet bedenken dat met het thema van dit jaar te maken heeft. De Lego League staat dit jaar in het teken van transport en de leerlingen hebben een heel handig wagentje bedacht waarbij ze alle schoolspullen gemakkelijk mee kunnen nemen naar huis. Alles past erin, van etui tot aan de laptop en de werkmappen. Het heeft dan ook de toepasselijke naam: Thuiswerk Connect.

De leerlingen kregen een uitgebreid inkijkje in de wereld van transport. Om te beginnen op het kantoor waar alle inkomende en uitgaande transporten geregeld en georganiseerd worden. Een grote controlekamer als het ware. Daarna werd er vanaf de eerste verdieping een kijkje genomen over het enorm grote magazijn waar het bedrijf alle transporten kan in- en uitladen. De leerlingen waren dan ook erg onder de indruk van de ruimte en grote heftrucks die er rondreden.

Om de opdracht voor de innovatieprijs goed af te ronden, hadden de leerlingen nog wel behoefte aan wat tips voor het project. Want hoe kunnen zij hun uitvinding nu het beste gaan vervoeren? Er werden meerdere tips gegeven en trots verteld over het rijdende wagentje dat de leerlingen hebben ontworpen.

Natuurlijk was het ook tijd om een kijkje te nemen in de grote ‘docks’ van Raben. Metershoge stellingen tot zo ver je kunt kijken zagen de leerlingen toen ze binnenstapten. Er werden veel vragen gesteld en vooral veel uitleg gegeven over de manier van werken binnen het bedrijf. Gastheer Klaas Kooistra en gastvrouw Marjan Wilts hoefden met hun leuke rondleiding dan ook niet veel moeite te doen om de leerlingen nog enthousiaster te maken. Met een goed beeld, antwoord op allerlei vragen en nieuwe indrukken rijker gingen de leerlingen weer terug naar school. Binnenkort staan er dus nog meer bezoekjes aan Raben op het programma. Deze zullen ongetwijfeld wederom een groot succes worden.