STO Assen en regio is een techniek luwe regio. Toch dreigt er ook in deze regio een groot tekort aan goed gekwalificeerd technisch personeel in deze regio. Samen met het bedrijfsleven zijn we de uitdaging aangegaan om te zorgen voor goed technisch personeel van lassers en bouwmonteurs tot ict’ers, elektriciens en zorgtechnici.
Samenwerking tussen de verschillende scholen en het bedrijfsleven staat in ons plan centraal, omdat alleen op die manier goed techniek onderwijs in de regio gegarandeerd wordt en omdat we op die manier gebruik maken van elkaars expertise. Zo komen meer leerlingen in aanraking met de verschillende aspecten van de Techniek. Bovendien kan door het samenwerken goed geanticipeerd worden op de te verwachten krimp. Deze samenwerking is in de STO periode 2020-2024 goed opgebouwd, zowel met het bedrijfsleven als tussen de scholen onderling (po, vo en mbo). Er is een mooie basis om op verder te bouwen. De vijf pijlers zijn goed ontwikkeld. Binnen elke pijler zijn de verschillende scholen en bedrijven vertegenwoordigd om op die manier de samenwerking te optimaliseren. Onze jaarlijkse techniek events zijn een hoogtepunt in de regio, waarbij leerlingen op een actieve manier kennis konden en kunnen maken met allerlei facetten van de techniek. Natuurlijk is het hierbij van belang om niet alleen leerlingen, maar ook de ouders erbij e betrekken. Daarnaast is er geïnvesteerd in de professionalisering van docenten, het opleiden van hybride docenten, het geven van gastlessen, het organiseren van bedrijfsbezoeken, Techniek caroussels op scholen, een jaarlijks techevent, techniekdagen op scholen organiseren, doorlopende leerlijn vo-mbo, noem maar op. Kortom: ondernemers en onderwijs hebben in deze regio Techniek op de kaart gezet.
In de komende STO-periode zetten we een sprong voorwaarts met de verdere ontwikkeling en optimalisatie van de vijf bestaande pijlers. Als aanvulling hebben we een zesde pijler toegevoegd: behoud van techniek. Dit is essentieel, omdat het aantal leerlingen dat kiest voor de profielen BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) en PIE (Produceren, Installeren en Energie) door demografische krimp afneemt.
Om deze profielen in de regio te behouden, hebben we in samenwerking met het bedrijfsleven een ambitieus plan opgesteld. Het doel is om het aantal leerlingen dat kiest voor deze profielen te laten groeien(ondanks de krimp) en om het onderwijs in klas 3 en 4 binnen deze profielen aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken.
Met deze vernieuwende en sprankelende aanpak gaan we samen de uitdaging aan om techniekonderwijs in onze regio te versterken en toekomstbestendig te maken.