Zo’n 4000 leerlingen uit Apeldoorn bezochten vorig jaar de derde editie van het NewTechFestival. Reden genoeg om ook een vierde editie te plannen. En het is al bijna zover: van maandag 14 oktober tot en met donderdag 7 november (behalve tijdens de herfstvakantie) kunnen leerlingen van groep 7/8 en klas 1/2 deelnemen aan TechHelden: Inspirerende techniek voor leerlingen van scholen. Samen met regionale bedrijven wordt het NewTechPark aan de Vlijtseweg omgetoverd tot een leeromgeving waar leerlingen kennismaken met de zeven werelden van techniek. Projectleider Sander Poll (RSG Noord Oost-Veluwe) en Hans de Jong, intern coördinator vanuit Aventus, vertellen wat er tijdens deze weken allemaal gaat gebeuren en hoe ze de leerlingen op een leuke manier enthousiast willen maken over techniek.
Sander: “Tijdens het festival gaan de leerlingen naar het NewTechPark op het Zwitsalterrein. Ze volgen dan een programma van twee uur met verschillende activiteiten. Als kapstok gebruiken we ‘de zeven werelden van techniek’: ‘Hightech en Science’, ‘Digitaal, Media en Entertainment’, ‘Wonen, Werken en Verkeer’, ‘Energie, Water en Veiligheid’, ‘Voeding en Natuur’, ‘Mens en Gezondheid’ en ‘Ontwerp, Productie en Wereldhandel’. Elke wereld kent drie of vier activiteiten die een relatie hebben met die wereld. Een heftruck bedienen valt bijvoorbeeld onder ‘Ontwerp, Productie en Wereldhandel’. Binnen ‘Werken, Wonen en Verkeer’ gaan ze met vaardigheden aan de slag om een Minion-poppetje te maken door te schroeven, zagen en hameren. Bij ‘Digitaal, Media en Entertainment’ gaan ze met een greenscreen werken en met stopmotion en bij ‘Hightech en science’ leren ze onder meer programmeren. Het leuke is, die activiteiten worden mede ontworpen door studenten van Aventus. Saxion Hogeschool heeft een groep met studenten die in de begeleiding gaan helpen, dus kinderen enthousiasmeren voor techniek. Daarnaast helpen er ook VMBO-leerlingen mee daarin. Ten slotte heeft ook praktijkschool het Gentiaan College samen met een TechLabinstructrice van het TechPark, een tof project bedacht: LEGO Mindstorms. Ze hebben auto’s geprogrammeerd en wegen gemaakt: kinderen van basisscholen gaan daarmee aan de slag.’’
Hans: ”De Aventus-leerlingen hebben van alles gemaakt om de aanwezigen te laten zien. Vorig jaar waren dat balletjes op luchtdruk en nu gebruiken ze een waterpomp om de Wet van Archimedes aan te tonen. Daarnaast is er nog een groepje bezig geweest met een racebaan. We wilden graag weer wat nieuwe dingen laten zien ten opzichte van vorig jaar, zodat een leerling die vorig jaar ook geweest is, genoeg afwisseling krijgt.”
Hans: “De aandacht voor techniek. Ik weet dat er een speciaal programma over techniek is voor basisscholen, maar ik weet niet of iedereen daaraan meedoet. Daarom is het belangrijk om die techniek zichtbaar te maken, zodat ze zien hoe leuk dat is en zodat ze er misschien wel voor kiezen om daar iets mee te gaan doen.”
Sander: “En daarnaast willen we met het festival laten zien dat techniek overal is. Het is niet alleen in bepaalde sectoren, zoals timmeren en metaal, maar in alles zit tegenwoordig techniek.”
Sander: “Dat je verwonderd raakt over hoe iets werkt. Over hoe bepaalde onderdelen tot elkaar in verhouding staan en hoe dat bijdraagt aan de werking van een machine. En met machines worden weer allerlei producten gemaakt en dat zorgt er dan weer voor dat wij steeds ouder kunnen worden. Vroeger werden we maximaal vijftig tot zestig jaar oud, omdat we veel zwaar werk zelf moesten doen.”
Hans: “Techniek is beleving: je realiseert je dingen en alles is ook meteen zichtbaar. Het feit dat je iets aanlegt met kabeltjes, je een knopje omzet en dan gaat er een lampje branden: dat is pure beleving. En dat heeft effect op kinderen. Sommigen krijgen van huis uit misschien al wel wat mee, van ouders die thuis vaak aan het sleutelen zijn. Maar kinderen die dat niet meekrijgen thuis, die zien tijdens het festival hoe het werkt. Op allerlei gebieden. En ja, het gaat weleens fout als je iets maakt, maar uitzoeken hoe het komt dat iets niet werkt, dat is zo mooi om te doen. Techniek leeft.”
Het NewTechFestival wordt op vrijdag 8 en zaterdag 9 november afgesloten met het programma Techniek Tastbaar. Hierbij zijn veel bedrijven uit de regio aanwezig om aan leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hun techniek te tonen. Op vrijdag is iedereen vanaf 13.30 uur welkom. Op zaterdag laten tientallen bedrijven tussen 10.00 en 16.00 uur zien wat er mogelijk is in de techniek; met of zonder technische opleiding. Voor beide dagen geldt: gratis toegang. Kijk voor het volledige programma op newtechfestival.nl.