Bedrijven krijgen door de samenwerking toegang tot nieuwe instroom van geïnspireerde en beter voorbereide jonge werknemers, leerlingen van divers niveau, nieuwe netwerken, potentiële promotie van werkwijzen en materialen en mogelijkheden om innovatie in het onderwijs in te brengen. Bij het realiseren van de plannen wordt 10% cofinanciering gevraagd van het bedrijfsleven om het commitment duidelijk te maken. Dat is een verplichting vanuit de subsidie.
De afspraken met bedrijven in de regio zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst (zie format in bijlage). Door nauw samen te werken met het regionale bedrijfsleven, kunnen onze partners hun techniekonderwijs verrijken en leerlingen beter voorbereiden op een loopbaan in de techniek. Deze samenwerking draagt ook bij aan het verminderen van de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt, wat uiteindelijk leidt tot een sterkere lokale economie en een betere integratie van leerlingen in de arbeidsmarkt. Om de samenwerking te laten floreren werkt STO-Bar nauw samen met Stichting Onderwijs & Bedrijfsleven in Barendrecht en Ridderkerk.
In onderstaande matrix lees je met welke bedrijven we in deze regio samenwerken en waaruit deze samenwerking bestaat.
De cofinanciering kan worden geleverd ‘in natura’ en/of cash. Uren ‘in natura’ worden gewaardeerd tegen een tarief van € 60 per uur.
Onze management-assitente Anthea Don haalt 2 x per jaar de cofinanciering bij de bedrijven op: voor de zomervakantie en voor de kerstvakantie. De docenten/medewerkers die verantwoordelijk zijn per school voor de samenwerking met het bedrijfsleven hebben de activiteiten door de bedrijven in het excel formulier in teams al ingevuld (zie teams ‘Cofinanciering 2025’). Dan is de vraag aan het bedrijf om het formulier te ondertekenen. Dat is dat voor ons een bewijs voor het ministerie dat we daadwerkelijk met het bedrijfsleven hebben samengewerkt. De eis vanuit de subsidie is dat we voor 10% van het aangevraagde bedrag samenwerken met het bedrijfsleven.
Mocht je een interessant bedrijf kennen dat nog geen samenwerkingsovereenkomst met STO heeft afgesloten, neem dan contact op met programmaleider Ineke Veerkamp.
Door co-creatie willen partijen bereiken dat het technisch vmbo, kwalitatief en kwantitatief, bijdraagt aan een toekomstbestendig evenwicht tussen vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt in de regio!