Strategiesessie Framing bij Perron038

Techniekonderwijs stimuleren door het juiste verhaal te vertellen

Op vrijdag 13 december was STO Regio Zwolle samen met de STO-regio’s Noordwest Veluwe en Kampen te gast bij Perron038. Een prachtige oude industriële hal naast het spoor in Zwolle die is omgebouwd tot een innovatiecentrum voor de maakindustrie in de regio. Jolijn Mes en Sarah Gagestein van Taalstrategie hielpen ons hier om de eerste stap te maken in onze gezamenlijke imago-campagne.

Na een hartelijke ontvangst van Marius Woldberg, kwartiermaker van Perron038, begonnen we met een mini-masterclass over Framing. Taalstrategie omschrijft framen als het tactisch inzetten van taal om een boodschap zo helder, aansprekend en overtuigend mogelijk over te brengen. In ons geval gaat het om de juiste boodschap over techniek te vertellen, zodat we het techniekonderwijs op een hoger plan kunnen tillen.

In deel twee kwam de door Taalstrategie ontworpen framing-matrix Techniek aan bod. Dit met het doel om tot een aantal consistente frames te komen die aansluiten bij de STO-regio’s en de waarden, belevingen en overtuigingen van de doelgroepen: leerlingen, hun ouders en andere beïnvloeders, zoals YouTubers.

De gezamenlijk gekozen frames zijn vervolgens uitgewerkt. Er worden een aantal boodschappen ontwikkeld die de basis vormen voor de campagne. Voordat de frames gebruikt gaan worden, zullen ze getoetst worden aan de doelgroep door middel van gesprekken.

Over Perron038
Perron038 bouwt in Zwolle aan hét innovatiecentrum voor de maakindustrie in de regio. Hightech bedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen worden hier samengebracht en kennisontwikkeling en kennisdeling worden er gefaciliteerd. Technici en studenten werken op Perron038 aan gezamenlijke thema’s en eigen innovatieprojecten.