Regio Veendam – Midden-Groningen

Bekijk het laatste nieuws

Meer nieuws

Leerlingen helpen corona IC met telefoonhouders

Vanuit het samenwerkingsverband Passie In Techniek (PIT) hebben leerlingen telefoonhouders gemaakt voor de intensive care en corona-afdelingen.

23 februari 2021

Van basisschool tot werkveld, met samenwerkingen helpen we elkaar

In de regio Veendam en Midden Groningen werken vmbo’s en praktijkscholen succesvol samen met het bedrijfsleven.

28 augustus 2020

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven in Groningen

In de regio Veendam en Midden Groningen werken vmbo’s en praktijkscholen succesvol samen met het bedrijfsleven.

19 maart 2020

Regio Veendam – Midden-Groningen

Met een toekomstige krimp van rond de 29 procent, is het in de regio nu al lastig om technische vacatures te vervullen. Leerlingen en ouders moeten techniek weer ‘sexy’ en ‘hip’ gaan vinden, met dank aan de beoogde imagoverbetering. Meer informatie over Regio Veendam – Midden-Groningen vindt u op de pagina ‘Over de regio’.

Genomineerd voor In de Spotlight

Samen werken wij aan de transitie naar een duurzame samenwerking voor techniek in de regio. Maar hoe ziet die samenwerking er uit, en wie zijn nou eigenlijk de dragende krachten achter STO? De Spotlight licht de meest aansprekende, innovatieve, of verrassende regionale initiatieven uit en laat zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Het initiatief Schildersproject; leerlingen enthousiasmeren voor – en laten uitstromen in de schilder en onderhoudsbranche  van de regio Veendam en Midden Groningen.

Inzending regio Veendam en Midden Groningen

 • Schildersproject; leerlingen enthousiasmeren voor - en laten uitstromen in de schilder en onderhoudsbranche - Regio Veendam en Midden Groningen

  Diverse partijen slaan de handen ineen om leerlingen van het vmbo en praktijkonderwijs te enthousiasmeren voor de bedrijfstak schilderen en onderhoud.

  Binnen voetbalclub HSC bestond de wens om het onderhoud van de eigen gebouwen te laten uitvoeren op een sociaal maatschappelijk verantwoorde manier. Sterk Techniekonderwijs en de Schildersvakopleiding werken graag mee om leerlingen te enthousiasmeren en kennis te laten maken met dit mooie vak. Alle partijen zien een win-win en hebben een project opgezet om leerlingen laagdrempelig en onder deskundige begeleiding te laten kennismaken met het vak.

  Er zijn 8 leerlingen van zowel de twee bij PIT betrokken scholen voor praktijkonderwijs als ook beide vmbo scholen geïnteresseerd in het schildersvak. Deze leerlingen zijn naar de Schildersvakopleiding Assen voor een basistraining schildertechnieken geweest. Nu zullen zij onder leiding van een leermeester van Kostwinder Schilders, ondersteund vanuit het Netwerkbureau van PIT, onderhoudswerkzaamheden uit gaan voeren aan de gebouwen van HSC. Dit doen zij gedurende het schooljaar een of meerdere dagen per week. Bij gebleken geschiktheid en interesse kan een leerling zijn of haar vervolgopleiding gaan doen bij Schildersvakopleiding Assen en/ of aan de slag bij Kostwinder als (leer)bedrijf. Vanuit PIT worden de leerlingen VCA gecertificeerd.

  Het project zal worden geëvalueerd en bij succes zal het worden gecontinueerd zodat ook andere leerlingen van dit unieke project gebruik kunnen maken.

  Een mooi voorbeeld van een duurzame samenwerking tussen bedrijfsleven, de voetbalvereniging en (vervolg)onderwijs.

  Dit was niet gelukt zonder…

  Jon Bakema (Schildersvakopleiding), Hans Nijland & Koos Galdermans (voetbalvereniging HSC), Erik Kostwinder (De Kostwinder Schildersgroep), Gea Spies & Alidston Munting (Passie in Techniek)

  Allen hebben dezelfde passie: ‘meer leerlingen laten kennismaken en daar waar mogelijk laten uitstromen in de techniek en in dit geval de wereld van het schilderen en onderhoud.

  Erik Kostwinder, directeur van De Kostwinder Schildersgroep BV, over dit project:

  “ Een goede vakman is goud waard, daar willen we graag in investeren !”

  Wij zijn met ons schildersbedrijf al jaren een begrip in de regio maar merken dat er weinig animo is bij jongeren om het schildersvak in te gaan, dat komt deels omdat de regionale praktijk schildersopleidingen zijn verdwenen en deels hebben we te maken met een imagoprobleem.
  Wij willen dat doorbreken en hebben de handen ineen geslagen met 2 regionale praktijkscholen, de schildersopleiding in Assen en voetbal vereniging HSC in Sappemeer die hun clubhuis ter beschikking stelt waar wij de schilders van de toekomst het vak kunnen leren onder leiding van onze leermeester. Een perfecte samenwerking met alleen maar winnaars. Mijn ambitie is dan ook om voor de komende jaren de samenwerking te optimaliseren en jaarlijks nog meer leerlingen te enthousiasmeren voor een geweldig vak.
  Binnenkort gaan we al starten met de eerste 5 leerlingen uit de regio Midden Groningen en dat is fantastisch.  Aan ons de taak om de leerlingen enthousiast te maken voor het schildersvak met als doel ze uiteindelijk een vaste baan in de schilderbranche te kunnen bieden. We kunnen op het sportpark van HSC het clubhuis schilderen zonder tijdsdruk, vakmannen/vrouwen  opleiden waarbij kwaliteit voorop staat en snelheid van minder belang  is. Goede werksfeer, prachtig project in onze regio en gemotiveerde leerlingschilders is de ideale combinatie voor succes. Wij hebben er zin in!!!

  Meer lezen