Vmbo-leerlingen aan de slag in nieuw STO-lokaal van SMEOT

Vmbo-leerlingen aan de slag in nieuw STO-lokaal van SMEOT

Het Hengelose SMEOT is Twentebreed dé mbo-Vakschool voor metaal, verspanen en mechatronica. SMEOT heeft sinds kort een speciaal STO-lokaal met de meest moderne machines en tools. Het praktische resultaat van de efficiënte samenwerking in de regio tussen SMEOT en STO Twente. Door middel van cofinanciering draagt SMEOT hier aan bij. Geweldig dat er vakmensen met een specifieke expertise zijn die extra energie willen steken in het leren van de vmbo-leerlingen.

Inmiddels zijn Twentse vbmo-leerlingen volop aan de slag in deze mbo-omgeving en maken zij praktisch kennis met hun toekomst in techniek. Patrick Kol is onderwijsassistent op het Stedelijk Vakcollege in Enschede, één van de meerdere Twentse vmbo’s die hier keuzevakken volgen: “Het STO-lokaal is een uitkomst. Het helpt onze vmbo-leerlingen kiezen hoe zij hun weg in de techniek vervolgen.” Patrick komt wekelijks in het STO-lokaal met een groep vmbo-leerlingen van zijn school: “Op donderdag de vierdejaars en op vrijdag de derdejaars. Zij kunnen hier keuzevakken volgen zoals booglassen, verspanen, frezen en metaalzagen Dat is het voordeel van het STO-lokaal van SMEOT: er staat hoogwaardige apparatuur zoals lascabines en CNC-machines. Zo leren ze eerst de conventionele machines beheersen en daarna de computergestuurde machines. Dankzij het nieuwe STO-lokaal van SMEOT is dat mogelijk. Ook is het fijn dat er een zeer ervaren techniekdocent instrueert: Willem Schippers.”

Praktische ondersteuning techniekkeuze

Er is nog een groot voordeel, benadrukt Patrick: “Onze leerlingen komen hier in een mbo-setting. Ze krijgen daardoor een volwassen leer- en beroepshouding als voorbeeld. SMEOT is schoon, netjes en geordend. Je ziet dat dit direct effect heeft. Ook komen onze leerlingen hier in kleine groepjes en krijgen ze maximale aandacht van docent Willem Schippers.” Patrick benadrukt dat de vmbo-leerlingen die hieraan meedoen nog niet allemaal voor techniek hebben gekozen: “Sommigen komen uit de bouw en lassen nu, compleet iets anders. Het is de bedoeling dat ze hier hun beeld van techniek verbreden en dat zij daardoor een gerichtere keuze maken in welke techniekrichting ze daadwerkelijk door willen. Het heet niet voor niets een keuzevak. Dit helpt hen kiezen hoe zij hun weg in de techniek vervolgen. We geven hen dan ook opdrachten die bij hun belevingswereld passen zodat ze geïnspireerd raken én blijven.”

De 16-jarige Djermo komt elke week van het Stedelijk Vakcollege naar het nieuwe STO-lokaal in Hengelo: “De school maakt dit mogelijk voor ons. Ik kon kiezen tussen lassen en verspanen en ik koos voor lassen, dat leek mij leuker. Goed om dit hier al te kunnen leren, want ik wil graag de techniek in. Ook vind ik het leuk om een dag per week op een mbo-school te zijn, want dat zie je alvast voor later hoe het daar is en wat er allemaal mogelijk is. Dat weet ik dan alvast voor als misschien bij SMEOT ga leren. Wat ik leuk vind aan techniek? Gewoon, lekker met je handen werken!”

Teruggekeerd voor de jeugd

Willem Schippers geeft het keuzevak booglassen in het STO-lokaal van SMEOT: “Ik was altijd praktijkdocent aan het Deltion in Zwolle en inmiddels gepensioneerd. Voor bepaalde techniekprojecten word ik soms teruggevraagd, zoals voor de begeleiding van deze vmbo-leerlingen en ik doe dit van harte. Het is fijn om bij te kunnen dragen aan meer instroom in de techniek door de jeugd nu al kennis te laten maken met alle mogelijkheden. Uiteraard helpt het enorm dat we in dit prachtige STO-lokaal van SMEOT terecht kunnen. Het helpt vmbo-leerlingen de goede keuze te maken uit alle techniekrichtingen die er zijn, óf om te besluiten iets heel anders te gaan doen. Dat kan natuurlijk ook. En als ze een andere techniekrichting kiezen, zoals installatietechniek, dan hebben ze hier vaardigheden geleerd die ze ook in die sector altijd kunnen gebruiken.” Willem Schippers krijgt ook meiden als leerlingen: “Ik heb al heel talentvolle meiden begeleid en dat mogen er best meer worden!”