Twentse tweeling op tijd gered voor techniek

Twentse tweeling op tijd gered voor techniek

De Twentse tweeling Dylan en Kevin is van jongs af aan gek van techniek: “Wij willen dingen máken.” Maar op het vmbo T(G)L kwam techniek niet écht aan bod. En eenmaal in de bovenbouw met profiel PIE gooide corona roet in het eten. Hun techniekdroom kwam op school niet uit de verf. Tot hun moeder zelf aanklopte bij bedrijfsvakschool SMEOT: “Nu komen we ’s morgens met plezier om 6 uur uit bed!”

Kevin en Dylan: “Al vanuit huis kregen we techniek mee. Onze vader en een aantal familieleden werken ook in de techniek.. Eenmaal op het vmbo stonden we te popelen om daarmee aan de slag te gaan. Maar in de onderbouw is techniek vooral werken met een computer. Maar dat is helemaal ons ding niet.”

Lastig kiezen vanaf de basisschool

Met uiteindelijk hun vmbo-diploma op zak hadden de jongens er heel veel zin in om alsnog een kickstart te maken met hun carrière in de techniek. De moeder van Kevin en Dylan speelt hierin een grote rol. Reanni: “Na de basisschool is het best lastig kiezen welke richting je jongens op kunnen. Je weet je weg niet altijd en ook de vmbo’s zelf kunnen gerichter voorlichting geven, vind ik. De insteek is vaak: ga maar zo hoog en breed mogelijk dus T(G)L. Wellicht zouden de vmbo’s er nog eerder en scherper de talenten voor techniek uit kunnen halen. Want onze zonen wisten één ding: niet naar kantoor!”

Decaan gaf goede tip

Na het behalen van hun vmbo-diploma tipte de decaan van het vmbo Reanni en haar man over de richting Mechatronica: “Eerlijk gezegd had ik zelf geen idee wat dat was, maar de jongens zijn daar heel erg in geïnteresseerd. Na wat onderzoek kwamen we bij bedrijfsvakschool SMEOT terecht. Op de open dagen werden we direct enthousiast, vooral nadat de tweeling ook nog een dag meegedraaid had.” Op dat moment wisten ze nog niet of ze voor constructie of Mechatronica wilden kiezen, maar door gewoon te dóen, viel hun keuze al snel op Mechatronica.” Kevin en Dylan: “We zijn hier nu nog maar enkele weken, maar dít is wat we willen. We staan elke dag met plezier om 6 uur op en komen vanuit Denekamp naar Hengelo.” De jongens zijn nu 16 jaar en als ze na drie jaar op SMEOT klaar zijn, zijn ze 19 jaar.” Hans Fokke, Docent/Coördinator vmbo/mbo onderwijs SMEOT: “Uiteindelijk leren ze hier via projecttaken heel zelfstandig werken. Want het gaat niet alleen om techniek, maar ook om het aanleren van allerlei vaardigheden zoals een goede beroepshouding en zelfstandigheid. De uitkomst van het werken met projecttaken is het uiteindelijk ook in teamverband leren werken.”

Veel potentieel techniektalent op T(G)L

Hans Fokke: “De boodschap van dit verhaal is dat er ook heel veel potentieel techniektalent op T(G)L kan zitten. Ik hoop dat de vmbo’s binnen T(G)L nog beter de talenten spotten én begeleiden. Zodat die niet verloren dreigen te raken zoals Dylan en Kevin.” Goed nieuws is dat daar nu binnen STO veel aandacht voor is. Hans: “Wat daarbij gelukkig voortaan enorm gaat helpen, is dat er binnen de Nieuwe Leerweg met een verplicht Praktijkgericht vak veel meer mogelijkheden voor praktisch techniekonderwijs binnen TGL komen. Die ontwikkeling juich ik toe.” Ook gaan veel T(G)L’ers op SMEOT direct naar niveau 4, benadrukt Hans: “Maar als je graag met je handen werkt, zoals Dylan en Kevin, dan is hier eerst naar niveau 3 gaan een betere keuze. Dan zit je beter op je plek en kun je altijd nog doorgroeien.” Straks willen Kevin en Dylan van BOL naar BBL en komen ze in dienst bij een techniekbedrijf. “We combineren dan leren en werken. Wat we dan van ons eerste salaris gaan kopen? Iets met auto’s en visgerei!” Reanni is blij: “Ik heb nu twee zoons die doen we ze willen, hun motivatie is heel hoog!” En de Twentse industrie heeft er over enkele jaren twee techniekkanjers bij!