Twentse tukkervlet officieel te water gelaten!

Twentse tukkervlet officieel te water gelaten!

Op vrijdag 2 juli ging onder het toeziend oog van de vmbo-leerlingen die eraan hadden gebouwd de Tukkervlet van Pius X college in Almelo officieel te water. Een schoolvoorbeeld van samenwerking met het technisch bedrijfsleven en de uitvoering van realistische opdrachten passend bij de doelstellingen van STO Twente.

Een Tukkervlet is een typisch Twents sloepje zoals je dat vroeger vaak zag. De Tukkervlet heeft zijn naam te danken aan de vroegere scheepswerf Tukker uit Gorinchem. Die maakte destijds deze vletten. Jos van Helden verzorgt samen met zijn collega Erik van Bunnik het profiel Produceren Installeren en Energie (PIE) op het Pius X College: “We besloten er met de leerlingen écht een na te bouwen. Eerst maakten ze een schaalmodel, daarna bouwden ze daadwerkelijk een stalen boot van 6 meter lang en bijna 2 meter breed. Het mooie is dat er allerlei technieken en materialen voor nodig zijn. Daarmee past dit project prima in een aantal keuzevakken van PIE (Produceren Installeren & Energie). Denk aan het verbinden van materialen, booglassen en constructiewerken.” Leerlingen van het profiel Bouwen Wonen & Interieur (BWI) namen onder andere het hout- en schilderwerk voor hun rekening. Leerlingen van het profiel Media Vormgeving & ICT (MVI) zorgden voor een passende belettering. Jos: “Eigenlijk is het een schoolbreed project geworden. Een voorbeeldproject waarin alles mooi samenkomt. De leerlingen zagen het project tot leven komen door hun inbreng.”

Samenwerking met techniekbedrijf

Wat STO Twente ook sterk maakt, is dat vmbo-scholen de samenwerking zoeken met regionale techniekbedrijven. Specifiek voor de Tukkervlet was dit machinefabriek Boessenkool uit Almelo. Zij leverden onder andere de stalen platen en de expertise om deze in de vlet te verwerken. Jos: “Dit project is eigenlijk een schoolvoorbeeld van hoe je projectonderwijs kunt vormgeven, met medewerking van het bedrijfsleven. De leerlingen ontdekken al doende dat hun inbreng bijdraagt aan een groter resultaat en hoe zij daarin kunnen samenwerken met het technisch bedrijfsleven. Ook projectonderwijs geeft techniek toekomst!” De vlet werd mogelijk gemaakt door meerdere sponsoren.

‘Doop’ in kanaal bij Machinefabriek Boessenkool

De feestelijke afsluiting was de te water lating van de fraaie vlet gedoopt ‘moatje’ op 3 juli, recht tegenover het bedrijfspand van Machinefabriek Boessenkool in het kanaal Almelo-De Haandrik. “Leerlingen hebben praktijkervaring hard nodig, wij hebben jonge vakmensen hard nodig”, aldus Directeur Ing. Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool. “Daar werken wij graag aan mee.” Naast vele genodigden en de jongeren die de vlet bouwden gaf ook de burgemeester van Almelo Arjen Gerritsen acte de présence: “Opnieuw bewijzen we hiermee dat Almelo een echte máákstad is. Deze vlet is een prachtige uitkomst van de samenwerking tussen jonge mensen die techniek willen leren samen met een techniekbedrijf zoals Boessenkool.”

Opbrengst voor goed doel

De Tukkervlet wordt in het najaar geveild; de opbrengst gaat volledig naar Stichting Twente tegen Kanker. Jos: “Zo ervaren de leerlingen direct ook de maatschappelijke relevantie van dit project.”