Even voor de duidelijkheid: XR moeten we niet verwarren met VR, waarbij je door je bril niks meer van je eigen omgeving ziet. Een XR-bril heeft camera’s op de voorkant waardoor er educatieve ‘spelelementen’ in de bestaande lesomgeving verschijnen. Robert: “Een voorbeeld waarbij de brillen in het beroepenveld van BWI al gebruikt worden, is materiaal laten zien door middel van de bril. In de praktijk zie je dat bedrijven die opdrachten proberen binnen te halen maar al te graag aan de opdrachtgever willen laten zien wat ze aan techniek en materiaal allemaal in huis hebben. Meenemen is vaak niet mogelijk of erg kostbaar, daarvoor is een XR-bril een uitkomst. Daarom is het belangrijk deze techniek al in het technisch vmbo te onderwijzen, want de vmbo-leerlingen van nu gaan daar later in het beroepenveld gegarandeerd mee te maken krijgen. Maar ook in lessituaties is het heel praktisch, ook voor leerlingen die zonder enige bouwkennis instappen. Spelenderwijs leren ze bouwopdrachten in de goede volgorde uitvoeren.”
In de workshops leren docenten van de twentse vmbo-scholen niet alleen hoe ze om moeten gaan met een XR-bril, maar ook (in de basis) hoe ze deze moeten programmeren en interactief kunnen maken. Bart Kok en Tim Moelard van Connec2, het softwarebedrijf uit Almelo dat de cursus bij Bouwmensen verzorgt, zijn gezamenlijk met de docenten een virtuele bouwplaats met materiaal aan het programmeren. Robert: “Wanneer deze klaar is, is het aan de BWI-leerlingen om de bouwplaats tijdens de les op school in te richten en een bouwopdracht daadwerkelijk met de juiste materialen en in de goede volgorde uit te voeren. De digitale bouwplaats is interactief, dus de voorwerpen die je met je bril ziet kun je oppakken en verplaatsen. Docenten kunnen door middel van een tv-scherm, of door zelf ook een bril op te zetten, meekijken.”
Robert: “Door hun nieuwe kennis via deze workshops zijn techniekdocenten niet meer gebonden aan in beton gegoten en vaak dure digitale lesomgevingen van externe partijen.” Iedere maand is er voor de twentse STO-docenten op vrijdag een workshop XR-brillen bij Bouwmensen in Almelo. Robert: “Vanuit onze eigen bouwachtergrond focust de workshops voornamelijk op BWI-docenten uit Twente die willen leren omgaan met een XR-bril.” Robert benadrukt dat inmiddels ook vanuit andere technische profielen dan BWI docenten aansluiten: “Het idee is naar een digitale BWI-bouwplaats toe te werken, als XR-lesomgeving, maar misschien passen we dit einddoel gaandeweg bij naar een ook voor de andere technische profielen bruikbare XR-lesomgeving.”
Robert: “Kennis die de twentse vmbo-docenten nu tijdens de workshops opdoen kunnen zij binnen hun eigen school doorgeven zodat XR-brillen ook bij andere lessen gebruikt kunnen worden.” Neem bijvoorbeeld Bjorn Klein Gunnewiek van het Technolab van TCC Potskampstaat in Oldenzaal. Hij doet met de workshops mee onder andere met het idee om zijn opgedane kennis vervolgens onder de techniekdocenten op TCC Potskampstraat te verspreiden. De serie workshops loopt zowel in het huidige schooljaar, vanaf september 2024, als in het aanstaande schooljaar 2025-2026. Met naar schatting één workshop per maand, een langdurig traject dus. Robert: “Begrijpelijk, want de docenten leren écht zelf een digitale lesomgeving programmeren, dus ‘onder de digitale motorkap’.”
Wel houdt Robert de deur open voor inhoudelijke ontwikkelingen: “Het is een eerste pilot, dus wellicht gaan we de workshops in 2025-2026 verbreden of anders inrichten, op basis van de ervaringen die we nu opdoen. Misschien maken we een mix van fysieke en digitale workshops. We staan overal voor open op grond van de ervaringen die we nu opdoen.”