Twentse leerlingen strijden in Derby Dronerace

Twentse leerlingen strijden in Derby Dronerace

Op woensdag 9 juni streden leerlingen vanuit vier vmbo-scholen in het land tegen elkaar tijdens een racewedstrijd met drones bij de Talentencampus in Oss. Ook het Twentse CT Stork College en CSG Reggesteyn waren van de partij. In feite een spannende derby tussen Twente en Brabant!

De Dronerace kwam tot stand met ondersteuning van de organisatie Drone Class. Zij lieten inmiddels ruim 1300 vmbo-leerlingen van 26 verschillende scholen uit het land kennismaken met de drones en dronetechnieken, ook in Twente. Wim Boellen is docent techniek en wiskunde op het CT Stork College in Hengelo: “Samen met mijn collega Pascal ter Braak pakken we Sterk Techniekonderwijs op voor de onderbouw.”

Enorme aantrekkingskracht

Ook op onze Twentse vmbo’s zijn leerlingen in het kader van STO aan de slag met drones en dronetechnieken. Zoals drones bouwen, ermee vliegen en dronetechnieken toepassen. Wim: “Drones hebben een enorme aantrekkingskracht op leerlingen en sluiten goed aan bij de interesse en belevingswereld van veel jongeren. Het is nieuw en leuk en ze gaan er helemaal voor. We werken nu met twee drones in de klas: een eenvoudig en een iets complexer model.” Inbedding in het curriculum is heel goed mogelijk door koppeling met de keuzevakken Dronetechniek 1 en 2.

Volop enthousiasme

CT Stork College deed met een team van drie leerlingen mee met de Dronerace, onder begeleiding van Wim: “Junte, Sven en Bas hebben de school vertegenwoordigd. Door de korte voorbereidingstijd moesten we leerlingen selecteren met de meeste vlieguren. De volgende keer hopen we dat veel meer leerlingen de kans krijgen om met het team mee te doen.” De Dronerace was voor de leerlingen een enorme ervaring: “De Dronerace vond plaats in twee gymzalen en was opgebouwd als een afvalrace. De ervaring voor deze jonge leerlingen was geweldig, ook voor ons als docenten. De leerlingen hebben een prachtige dag gehad. Ze kwamen op school terug met mooie verhalen. Mond-op-mond reclame is nu eenmaal de beste marketing die je kunt wensen voor techniekonderwijs.” De twee teams uit Noord-Brabant en twee teams uit Twente streden in een spannende derby en CT Stork College kwam uit op een derde plaats. Een prachtig regio-overstijgend project met samenwerking van veel partijen. Het Project Drones vindt volgend schooljaar weer plaats binnen de Twentse vmbo’s. Vanzelfsprekend strijden we dan opnieuw mee voor de landelijke titel!