Technolab CSG Reggesteyn: techniekmagneet voor de jeugd

Technolab CSG Reggesteyn: techniekmagneet voor de jeugd

CSG Reggesteyn in Rijssen werkt momenteel hard aan de realisatie van een eigen Technolab. Prominent gepositioneerd midden in de school, met een uitnodigende indeling op thema’s en voor heel veel soorten leerlingen en leeftijden toegankelijk. Het plan is het Technolab begin januari 2021 in werking te hebben.

Centrale plek

Het Technolab van maar liefst 165 m2 krijgt in het hart van CSG Reggesteun een prominente positie. Maarten Scholten, projectbegeleider Sterk Techniek Onderwijs CSG Reggesteyn: “We zijn er trots op, het Technolab mag gezien worden én door de centrale locatie vergroten we de aantrekkingskracht.” CSG Reggesteyn heeft zelfs twee instructeurs aangenomen, speciaal voor het Technolab. Eén daarvan is een vrouw waardoor ook de aantrekkingskracht van techniek bij meisjes hopelijk wordt vergroot.

Slimme indeling

Het Technolab krijgt een tot de verbeelding sprekende fysieke indeling op basis van drie thema’s: Inspire, Create & Make. Maarten: “Tussen die drie afdelingen zitten glazen puien die we voor de helft over de breedte van het lokaal los kunnen zetten. Op die manier beleven de leerlingen het Technolab als één grote ruimte. Doe je die deuren dicht dan kun je per ruimte andere lessen geven, bijvoorbeeld vanuit het thema Create als we een klein groepje basisschoolleerlingen op bezoek hebben. Het Make-gedeelte is altijd toegankelijk, voor alle leerlingen van de school, ongeacht van wie je les hebt, voor welk vak en welk niveau of leerjaar: als jij als leerling iets wilt doen waar je de machines van het Make-gedeelte bij nodig hebt, dan kun je daar de hele dag binnenlopen en je ding doen.”

Voor iedereen: van PO tot en met VMBO

Het Technolab is sowieso bedoeld voor uiteenlopende doelgroepen leerlingen zowel van CSG Reggesteyn als daarbuiten. Maarten: “Het Primair Onderwijs is van harte welkom en zal erin aan de slag gaan. We gaan hen na de opening uitnodigen, het Technolab staat ruimhartig voor hen open, vanuit de gedachte van een doorlopende leerlijn. In het Technolab kunnen we hen al op jonge leeftijd in aanraking laten komen met techniek. Dit hopen we terug te zien in een stijgend aantal leerlingen dat kiest voor technische profielen. En uiteraard richten wij ons op onze eigen VMBO-leerlingen uit de onder- en bovenbouw van Basis, Kader en TL. Maar ook leerlingen van het Technasium zijn welkom. Kortom, het Technolab is beschikbaar voor alle leerlingen ongeacht niveau, leerjaar en studierichting.”

Vraaggestuurde inrichting

Uiteraard wordt het Technolab ingericht met eersteklas apparatuur. Maarten: “Daar heb ik naar gekeken samen met Anika Embrechts van TechYourFuture en Linda van Gelder, instructeur op ons Technolab. Maar we pompen het Technolab niet vanaf de opening vol met leermiddelen. We schaffen eerst de leermiddelen aan waarvan we weten dat we die nodig hebben, zoals voor de leerlijnen die ontwikkeld zijn in samenwerking met stichting Zwaluwstaarten. Plus basisleermiddelen waarvan we al bij de start direct weten dat die onmisbaar zijn, zoals een hele grote set met onder andere allerlei sensoren. Gaandeweg besluiten we welke andere leermiddelen we aanschaffen op basis van voortschrijdend inzicht. Hiermee voorkomen we een overkill bij de start waardoor niemand door de bomen het bos nog ziet. Kortom, we gaan vraaggestuurd aanschaffen, dit biedt de garantie dat we de middelen van STO Twente maximaal benutten en deze leermiddelen ook daadwerkelijk worden gebruikt.”