Technolab: aan de slag met VO én PO

Technolab: aan de slag met VO én PO

CSG Reggesteyn Rijssen beschikt sinds kort over een Technolab. Deze inspirerende ruimte mag zich het tweede Makeblock Innovation Space in Nederland noemen. Het Technolab biedt wetenschappelijke en technische onderwijsleermiddelen waarmee VO- én PO-leerlingen aan de slag kunnen en is mogelijk gemaakt door subsidie van Sterk Techniek Onderwijs Twente.

In lijn met doelen STO Twente

Maarten Scholten, projectleider Sterk Techniek Onderwijs is trots op de komst van het Technolab waar leerlingen in aanraking komen met nieuwe moderne technologieën. Op deze manier willen ze leerlingen een goed beeld van techniek en technologie geven. “Het doel van Sterk Techniek Onderwijs Twente is om techniek beter op de kaart te zetten. Het TechnoLab is een van de middelen die we hiervoor inzetten. Uiteindelijk hopen we dat dit bijdraagt aan meer leerlingen die kiezen voor een technische opleiding en beroep”, aldus Maarten.

Ook PO profiteert

Deze ruimte, met al haar innovaties, moderne leermiddelen en de kennis van de docenten, is niet alleen voor de leerlingen op CSG Reggesteyn beschikbaar. “Ook de basisscholen in de regio zijn welkom. Sterker nog: de eerste basisscholen staan al in de startblokken om aan het werk te gaan in ons TechnoLab”, vertelt Maarten Scholten. “Daarnaast lenen we bijna alle leermiddelen ook uit aan het basisonderwijs, zodat ze op die manier in alle groepen hier mee kunnen werken.”

Onderzoekend & Ontwerpend Leren

Het TechnoLab maakt gebruik van de werkvorm “Onderzoekend & Ontwerpend Leren” (OOL). Dit stimuleert leerlingen om creatief, analytisch en oplossingsgericht te denken. Daarnaast staan de “7 werelden van techniek” centraal. Die laten zien dat alles om ons heen verbonden is met techniek. Van zorg en voeding tot wereldhandel en duurzaamheid. Maarten: “Leerlingen krijgen hierdoor een beter beeld van waar techniek allemaal van invloed op is. Daardoor weten zij beter welke baan- en opleidingsmogelijkheden er zijn op technisch gebied, passend bij hun interesses.”

Nieuwste technieken onder handbereik

“Het TechnoLab beschikt over de ruimtes Inspire, Create en Make die zijn ingericht met de nieuwste technieken waar leerlingen aan de slag kunnen met uitdagende projecten en vraagstukken. Hierbij maken ze gebruik van mechatronica, drones, virtual reality, augmented reality, lasersnijders en de meest geavanceerde 3D-printers, die kunnen printen met koper en carbon.”

Docenten delen kennis

Daarnaast krijgen de docenten via deze samenwerking toegang tot het “Future Classroom Lab programma” van European Schoolnet. Via deze Future Classroom kunnen Rijssense docenten hun kennis met betrekking tot modern en technologisch onderwijs delen met collega’s binnen Europa.