Techniek Tastbaar CT Stork College profiteert van slimme aanpassingen

Techniek Tastbaar CT Stork College profiteert van slimme aanpassingen

Opnieuw organiseerde CT Stork College een drukbezochte en gevarieerde Techniek Tastbaar. Een voorbeeld van het succes? Alleen al in de morgen stroomden op vrijdag 19 september zo’n 1000 po-leerlingen de school binnen. ’s Middags was het de beurt aan de vo-leerlingen en hun ouders/verzorgers, Cindy te Raa: “We zien dat steeds meer po-scholen aanhaken en per basisschool ook nog eens met een groeiend aantal leerlingen komen, een heel goed teken.”

Nieuw: eerst uitleg in schoollokaal

Cindy te Raa en Tom Blaauwgeers tekenden opnieuw voor de organisatie: “We telden bij deze editie 43 deelnemende bedrijven en organisaties. De belangstelling is groot, maar we houden ook goed in de gaten wat verantwoord is gezien de drukte, het aantal leerlingen en de veiligheid. Ook komt het steeds meer voor dat bedrijven samen optrekken in een soort cluster tijdens hun presentatie op onze Techniek Tastbaar.” Alle (techniek)sectoren waren goed vertegenwoordigd. Wel zou CT Stork College graag nog meer bedrijven uit de medische wereld waarin technologie een rol speelt willen verwelkomen, passend bij de verbreding die STO Twente voorstaat.

Andere aanpak en begeleiding po-leerlingen

Cindy: “Dit keer hebben we de ontvangst van de basisscholen aangepast. Alle bezoekende basisscholen werden bij deze editie na aankomst eerst in een klaslokaal opgevangen. Daar gaf een docent uitleg over Techniek Tastbaar, de stempelkaart, en pas daarna begonnen ze hun ontdekkingstocht langs Techniek Tastbaar. De reden? Er haken steeds meer basisscholen aan en deze aanpassing maakte die aantallen beter behapbaar, alle lokalen op school waren voor deze ontvangst gevuld!” Met de stempelkaart met ruimte voor 7 stempels werden de po-leerlingen bewust langs de 7 werelden van techniek geleid, ook bij deze editie bleek deze aanpak goed te werken. Tom: “Verder zijn dit jaar de deelnemende po-scholen vooraf gericht geïnformeerd om hun kennis van de 7 werelden van techniek te actualiseren, ook voor de nog betere voorbereiding van hun leerlingen op Techniek Tastbaar.”

Inzet op start- en afsluitmoment

Tom: “We hebben dus dit keer ingezet op een goed startmoment én een goede afsluiting. De leerlingen gingen na afloop met de docent die hen begeleidde terug naar het klaslokaal waar het ’s morgens allemaal was begonnen.” Een aantal po-scholen komt later op school vanuit het perspectief van W&T nog terug bij de leerlingen op hun ervaringen tijdens Techniek Tastbaar. CT Stork College is van plan om de genoemde voorbereiding en afsluiting op de po-scholen zelf voor Techniek Tastbaar in de naaste toekomst nog meer gewicht te geven door een daarop geënt programma aan te reiken.

Daphne volgde haar passie voor Elektro!

Eén van de deelnemende bedrijven was Selo, partner in foodprocessing. Daphne Elferink is daar elektromonteur en hielp de leerlingen met hun opdracht; het zelf maken van salsasaus. Selo maakt namelijk machines voor de productie van salsasauzen, mayonaise en ketchup. Daphne: “Ik zat vroeger op de voorloper van CT Stork College. Elektro sprak mij echt aan, en docent Onno Wiggers heeft mij hierin begeleid en gemotiveerd. Ook door hem geïnspireerd ben ik op ROC van Twente in de richting van elektrotechniek gaan studeren en werk ik nu bij Selo.” Hoe ervaart Daphne het werken in de mannenwereld van elektrotechniek? “Volg je gevoel en kies voor je interesse. Als je graag de techniek in wil, volg dan je passie en laat je als vrouw niet tegenhouden omdat dit vooral een mannenwereld is.

Ook Severfield present met stokkenvanger!                                                                                                         

Ook Severfield uit Rijssen kwam met plezier naar Techniek Tastbaar. Severfield is een trouwe STO-partner die vooral samenwerkt met de PIE-afdeling van CSG Reggesteyn in de Rijssense Kampus. Wessel Voortman is samensteller in de werkplaats en teamleider van de zaterdagploeg: “In een speciaal STO-project hebben we met de PIE-leerlingen van CSG Reggesteyn een stokkenvanger gemaakt, een project waar de leerlingen veel van hebben geleerd. Deze stokkenvanger is een leuk en uitdagend spel dat wij speciaal voor Techniek Tastbaar op CT Stork College hebben meegenomen. Het bleek een enorme magneet te zijn voor de leerlingen en in één moeite door ontdekten zij hoeveel metaaltechniek en elektronica hierbij komt kijken. Ook laten we de leerlingen zien waar Severfield voor staat, wat we maken én hoe welkom ze zijn om later bij ons te komen werken. Door Techniek Tastbaar bouwen we ook aan onze naamsbekendheid, want voorheen heetten we Voortman Steel Construction en die naam was veel bekender.”

Ontdek de wereld van microbiologie!

Labmicta nam eveneens enthousiast deel aan Techniek Tastbaar. Met passie voor microbiologie biedt Labmicta als medisch laboratorium een volledig palet infectiezorg aan zorgverleners: preventie, inzet op minimale antibioticaresistentie, indammen van uitbraken, wetenschappelijk onderzoek en brede diagnostiek inclusief consult. Bregje van Labmicta: “Wij staan heel graag op Techniek Tastbaar om leerlingen enthousiast te maken voor ons vakgebied. Door de opdracht die we hen laten uitvoeren, maken ze onder de microscoop kennis met de wereld van bacteriën en parasieten. Ook leren we ze onder andere hoe ze hun handen professioneel desinfecteren. We hopen hen daardoor voor een mbo opleiding in deze richting te inspireren waardoor we ze uiteindelijk als nieuwe medewerkers mogen verwelkomen! Je hebt het dan concreet over de middelbare laboratoriumopleiding op ROC van Twente.”