STO Twente: druk met drones

STO Twente: druk met drones

Als je met één technische innovatie leerlingen kunt trekken, dan is het wel met drones. Spannend, innovatief en eigentijds. En niet meer weg te denken bij een groeiend aantal techniekbedrijven. Dus starten diverse vmbo’s in Twente, zodra corona dit toelaat, met Project Drones onder de vlag van STO Twente.

Spannende demo als voorproefje

Als voorproefje vonden op 10 december spannende demo’s dronevliegen plaats op de Waerdenborch Holten/Goor, CSG Reggesteyn Rijssen/Nijverdal, Bonhoeffer College Geessinkweg Enschede en CT Stork College in Hengelo. Bedoeld om leerlingen enthousiast te maken voor deze nieuwe technologie. Nederlands Kampioenen Dronevliegen, Sander Welgraven en Jelmer Poelsma, gaven een demonstratie Dronevliegen en uitleg over dit project. De leerlingen waren meteen enthousiast en wilden direct beginnen.

Aanpak De Waerdenborch

Drones rukken op. In verschillende sectoren worden drones op succesvolle wijze benut door bedrijven. Van bouw-infra en landbouw tot creatieve industrie. Eén van de deelnemende scholen in dit project legt graag haar aanpak uit. De Waerdenborch start voor haar vmbo-leerlingen als Twentse STO-school met Project Drones zowel op de vestiging in Goor als Holten. Uiteraard pas zodra alle maatregelen rondom corona dit toelaten. H.P. Varenhorst is docent op de Waerdenborch: “Drones zijn een aansprekend stuk techniek, ook voor jongeren. Ideaal om hen te laten zien (en meemaken!) hoe gaaf techniek kan zijn. Om mee te mogen doen aan de droneclasses vragen we hen een motivatie te schrijven gezien het beperkte aantal plekken. In Project Drones maken zij kennis met de wereld van de drones. Het is niet alleen technologie van de toekomst; je kunt nu al drones bouwen of gebruiken om er iets mee te doen.”

Veelzijdig aanvliegen

“De leerlingen van de deelnemende vmbo’s in Twente leren straks drones bouwen, analyseren en vliegen. Ze gaan aan de slag met drones, oriënteren zich en presenteren aan elkaar hun resultaten. In de klas leren leerlingen vliegen met kleine race drones. Ze bouwen een battle drone of maken buiten professionele foto’s en video’s met behulp van een DJI drone. Eveneens gaan de leerlingen (online) op bezoek bij bedrijven in de regio die met drones werken.” Uiteraard zijn ook deze opleiding en scholing afhankelijk van corona.” Door de bedrijfsbezoeken doorgronden de leerlingen de drones niet alleen technisch, maar gaan zij ook inzien wat je er in de werkpraktijk allemaal mee kunt of komen daarvoor zelf op ideeën.” De opdracht voor Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding maakt iedereen, daarna kiezen de leerlingen voor de onderdelen Bouwen of voor Analyseren. Tot slot is er Vliegen voor de hele klas.” Zodra corona het toelaat zullen de betrokken docenten van alle deelnemende vmbo’s hiervoor worden opgeleid door de landelijke organisatie Droneclass. Met als resultaat een officieel EU Dronebewijs.”