STO Enschede geeft samenwerking met PO nieuwe impuls

STO Enschede geeft samenwerking met PO nieuwe impuls

Elke subregio van STO Twente kent zijn specifieke uitdagingen. Zo zag STO Enschede de contacten met het PO structureel achterblijven, er ontstond weinig samenwerking. Verleden jaar is hier actie op gezet met een speciale klankbordgroep, gedragen door drie Enschedese PO-besturen en Ronald Rondeel, de projectleider van STO Enschede. Ook is inmiddels een werkgroep aan de slag. Katja van Well van Stichting KOE is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen en blikt terug én vooruit: “Onze kernconclusie? Als je het PO écht constructief wil betrekken bij STO Twente moet je hen ruim vooruit in de planning meenemen, anders gaat het niet gebeuren.”

Brainstormen voor betere connectie PO en STO

Katja van Well neemt deel aan het bestuurskantoor van Stichting KOE in de functie van Beleidsadviseur ICT: “De klankbordgroep voor STO bestaat uit vertegenwoordigers van drie schoolstichtingen: SKOE, VCO en Consent. Waarbij ik opmerk dat SKOE en VCO voornemens zijn te fuseren. Deze Klankbordgroep is al meerdere keren bij elkaar gekomen om te brainstormen over hoe we een betere connectie kunnen maken tussen het Enschedese PO en de faciliteiten en mogelijkheden van STO Enschede.”

Cruciaal: PO tijdig betrekken en inlichten

Katja benadrukt dat als je het PO écht wil betrekken bij STO Twente je hen een overzichtelijk activiteitenplan moet aanreiken: “De Klankbordgroep heeft dit dan ook als eerste stap opgezet, met een aantal lijnen zoals Techniek Tastbaar, 7Tech, de samenwerking met Kids4Twente en het Technolab aan de Wethouder Beversstraat. Want het PO is druk en als je hen ook wilt laten deelnemen aan STO Twente, is het cruciaal dat zij ruim van tevoren kunnen zien welke activiteiten er spelen en hoe zij hun school daar eveneens ruim op tijd voor kunnen inschrijven. Eerder misten we die slag en dat hebben we nu beter georganiseerd met onze jaarplanning. Ook kunnen zij alle activiteiten hiermee veel beter integreren in hun W&T-onderwijs.”

Vaste overlegmomenten gepland

Eerder was het een grote uitdaging om de STO-contactpersonen uit het PO bij elkaar te krijgen voor werkgroepoverleg over techniekactiviteiten met het VO: “Om dit te pareren hebben we 19 overlegmomenten gepland op een vaste dag voor deze STO-werkgroep en deze ruim op tijd gecommuniceerd. We hebben die afspraken voor de werkgroep geclusterd waardoor deze belangrijke contactpersonen uit het PO standaard twee dagen per maand beschikbaar zijn voor STO Enschede. Ideaal voor de deelnemers om gefocust meters te kunnen maken voor de uitvoering van het activiteitenplan.”

Bruisend eerste overleg vernieuwde werkgroep

Eveneens telt de vernieuwde werkgroep inmiddels vanuit alle deelnemende stichtingen een vertegenwoordiger. Ter illustratie: vanuit Stichting KOE nemen twee leerkrachten uit het PO deel. Inmiddels is al enthousiast met elkaar overlegd, de klankbordgroep en werkgroep samen, en bruiste het van de ideeën! Katja: “Hoewel de nieuwe mensen in de werkgroep hiervoor officieel pas gefaciliteerd worden in het nieuwe schooljaar haakten ze toch al enthousiast aan bij deze recente brainstorm. De deelnemende leerkrachten uit het PO konden in die brainstorm allerlei werkbare ideeën aanreiken door hun praktische ervaring.” Katja noemt één zo’n mogelijk idee: “Een paspoort maken voor de leerlingen voor alle beroepen uit de 7 werelden van techniek.”

Aanbevelingen voor Technolab STO Enschede

Technolabs hebben de expliciete opdracht om samen te werken met het PO. Hoe staan de schoolstichtingen hierin in relatie tot het Technolab van STO Enschede? Katja: “We zien elders in Twente dat als basisscholen kunnen kiezen uit een overzichtelijk menu van workshops de bezoeken aan het Technolab vanuit het PO toenemen. Ook kan het Technolab van Enschede proberen om beter aan te sluiten op de thema’s waarmee de basisscholen actief zijn op enig moment, en eventueel ook de methodes in het PO. Als basisscholen hun thema’s tijdig en gericht aanreiken aan het Technolab in Enschede, dan is daar heel goed op aan te sluiten met allerlei technologie. Daar zit echt nog verbeterruimte.”

Meer aandacht in PO voor techniek en technologie, ook met Techkwadraat

Katja weet uit eigen ervaring als leerkracht hoe belangrijk het is om kinderen in het PO kennis te laten maken met technologie: “Ze leren niet alleen hun handen gebruiken, maar ook hun hoofd om na te denken over hoe ze hobbels binnen technische opdrachten leren nemen. Ik zie dat als belangrijke vaardigheden en door de hernieuwde en nu geïntensiveerde samenwerking met STO Enschede kunnen we hier veel meer aandacht aan besteden. Wat hierin ook zeker gaat helpen, is het nieuwe programma Techkwadraat waar Stichting KOE penvoerder voor is!”