STO Café Oldenzaal maakt geslaagde keuze voor bedrijfsbezoek RIWO

STO Café Oldenzaal maakt geslaagde keuze voor bedrijfsbezoek RIWO

Het succesvolle Twentse concept van het STO Café gaat inmiddels haar tweede cyclus in. Dus organiseerde subregio Oldenzaal voor de tweede keer het STO Café, onder leiding van Wout Ensink, projectleider STO subregio Oldenzaal. Gastheer op 2 december? Technisch bedrijf RIWO in Oldenzaal. Hun enthousiaste reactie na afloop: “Gaaf om samen te kunnen werken aan de snelle ontwikkeling in de techniek en de vraag naar technisch geschoolden in Twente!”

Investeren vanaf het vmbo

Meerdere deelnemers vanuit STO Twente, waaronder docenten van 9 deelnemende vmbo’s en hun projectleiders, kregen uitleg over de innovatieve werkzaamheden van RIWO. Zij zijn specialist in industriële automatisering, mobiele, machine- en procesbesturing. Ofwel, zoals zij het zelf noemen: system integration. Veel bijval van de deelnemers kreeg bijvoorbeeld de presentatie van de appel-pluk-robot en peren-selectie-machine. Na diverse presentaties van Wim Spit, Rick Smelt en Ronald Roord werd één aspect helder: RIWO investeert continu in het aangaan van duurzame relaties met het onderwijs, al vanaf het vmbo. Eén van de activiteiten van RIWO is panelenbouw, bij uitstek uitdagend werk op zowel vmbo- als mbo-niveau.

 Opvallend lage gemiddelde leeftijd

In de ogen van RIWO maken mensen het verschil, juist ook in de techniek. De continue investering van RIWO in de jeugd resulteert in een personeelsbestand met een opvallend gemiddeld lage leeftijd. En niet alleen de werving van stagiairs krijgt serieuze aandacht: eenmaal in dienst biedt RIWO haar medewerkers alle gelegenheid voor een Leven Lang Ontwikkelen. Wel gaf RIWO een advies aan de technische vmbo’s. Sommige leerlingen brengen een rugzakje mee. Overleg vooraf hierover tussen de school en RIWO, waar mogelijk in het kader van de AVG, werkt alleen maar verhelderend en draagt bij aan een succesvolle stage. RIWO heeft een medewerker met als taak het begeleiden van stagiaires, contacten met bedrijven, intake, beoordelen en dergelijke. Kortom, ervoor zorgen dat leren in het bedrijf een succes wordt.

Rondleiding en ideeënuitwisseling

De deelnemers aan het STO Café splitsten vervolgens op in groepjes en kregen een uitgebreide rondleiding, van engineering tot en met uiteindelijke assemblage en montage. Wat opviel, is dat er binnen RIWO veel wordt samengewerkt in teams. Voor vmbo-leerlingen een veilige, stimulerende en uitdagende setting. Eveneens viel de ruime en schone ambiance bij RIWO op. Daarna was er alle gelegenheid om met elkaar ideeën uit te wisselen voor een nog betere samenwerking tussen RIWO en de Twentse vmbo-scholen, en ook scholen onderling, die samenwerken onder de paraplu van STO Twente.

Reactie van deelnemer Ronald Rondeel

Ronald Rondeel is Projectleider Sterk Techniekonderwijs STO-subregio Enschede: “Ik verbaas mij er elke keer weer over hoeveel technologie verscholen zit achter de industriële muren van de Twentse bedrijven. Ik realiseer mij dan ook des te meer dat we als school een taak hebben om leerlingen én hun ouders goed te informeren over de mogelijkheden in de technologie. En dat hier voor onze leerlingen een mooie en goede toekomst ligt. Een spreekwoord zegt ‘onbekend maakt onbemind’. Werk aan de winkel dus!”