Stepproject: de volgende stap in techniek

Stepproject: de volgende stap in techniek

Voor techniek geldt: zelf doen is zélf zien hoe gaaf techniek is. Een belangrijk facet van STO Twente. Een actueel voorbeeld hiervan is het stepproject van de Waerdenborch. 9 geselecteerde vmbo-leerlingen PIE volgden een module op het mbo bij REMO West-Twente. Daar maken zij ieder een eigen step, uiteraard met toepassing van uiteenlopende bewerkingstechnieken. Een praktische kennismaking met de reikwijdte van techniek in een uitdagende mbo-setting. Frank van der Weg, teamleider BK bovenbouw bij de Waerdenborch: “De richting die we hiermee hebben ingeslagen is een goede en hier gaan we ook zeker mee door. Dit smaakt naar meer.”

Extra uitdaging

Frank van der Weg: “We hebben 9 basis- en kaderleerlingen geselecteerd die snel door de stof gingen, voorliepen op het PIE-programma, en wel een extra uitdaging konden gebruiken. Ook stonden zij er goed genoeg voor om wat uren op school te kunnen missen. We wilden hen alvast ervaring laten opdoen in het mbo door te laten ervaren hoe het er op het mbo aan toe gaat. Op die manier proberen we door een praktische samenwerking de aansluiting vmbo-mbo te verbeteren.” Frank zag bij een bezoek dat mbo-leerlingen de 9 vmbo-leerlingen hielpen en tips gaven: “Of dit didactisch gepland was, weet ik niet, maar in ieder geval was dit een mooie interactie.”

Aanbieden aan po

Frank: “De steps zijn opgehaald. Eén staat er in de personeelskamer van onze school. Ook onze collega’s kunnen hierdoor zien wat wij onder de vlag van STO Twente doen. Daarnaast benutten we de steps als een soort magneet voor het open huis voor nieuwe vmbo-leerlingen. Straks bieden we alle steps aan de favoriete juf of meester op de oude basisschool van deze 9 leerlingen aan. Hierdoor zien ook jonge kinderen wat er allemaal op het vmbo mogelijk is én we houden zo vanuit het vmbo de band warm met deze basisscholen.”

Concreet resultaat!

Naast het doel om de leerlingen een praktische indruk te laten opdoen, is er ook een heel concreet resultaat geboekt. Frank: “Inmiddels heeft één van de 9 leerlingen te kennen gegeven na het afronden van het vmbo door te willen leren op REMO West-Twente. Dat maakt het de investering van alle partners waard, vooral voor REMO West-Twente.” Tot slot: De Waerdenborch heeft een opleidingsassistent die graag de opleiding voor praktijkopleider wil volgen. Frank: “We overleggen nu met REMO of deze assistent bij hen bijvoorbeeld een cursus lassen kan volgen. Ook op die kruisbestuiving zetten we in, hoewel corona het lastig maakt om dit te concretiseren.”