Projectonderwijs Tukkervlet Pius X College: We dóen het gewoon

Projectonderwijs Tukkervlet Pius X College: We dóen het gewoon

Op woensdag 18 november is de officiële aftrap gegeven aan project ’Tukkervlet’. Vierdejaars basis-kader vmbo-leerlingen van Pius X College in Almelo bouwen een stalen boot in de Techniekhal van de school. Machinefabriek Boessenkool heeft zich als sponsor aan dit unieke schoolproject verbonden. Een schoolvoorbeeld van samenwerking met het bedrijfsleven en de uitvoering van realistische opdrachten zoals dat past onder de doelstellingen van Sterk Techniek Onderwijs Twente, aldus docent Jos van Helden. Pius X College valt onder de STO Twente subregio Almelo.

Jos van Helden verzorgt samen met zijn collega Erik van Bunnik het profiel Produceren Installeren en Energie (PIE) op het Pius X College. Jos is aanspreekpunt en projectleider voor het Tukkervlet-project: “De eerste schaalmodellen zijn inmiddels bijna af. De leerlingen maken eerst voor zichzelf een schaalmodel 1:10 om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Op basis daarvan kunnen we met het echte werk starten: een stalen boot van 6 meter lang en bijna 2 meter breed. Veel technieken en materialen passen we toe. Het project past prima in een aantal keuzevakken van PIE (Produceren Installeren & Energie). Vooral: het verbinden van materialen, booglassen en constructiewerken. En hoe leuk is het dat deze vmbo-leerlingen uit Almelo een regionale tukkervlet maken!”

Een integraal voorbeeldproject

Binnen het Pius X College werken naast de PIE-leerlingen ook leerlingen van andere profielen aan de realisatie van dit bijzondere project mee. Leerlingen van het profiel Bouwen Wonen & Interieur (BWI) nemen onder andere het hout- en schilderwerk voor hun rekening. Leerlingen van het profiel Media Vormgeving & ICT (MVI) zorgen voor een passende belettering. Jos: “Eigenlijk is het een schoolbreed project geworden. Een voorbeeldproject waarin alles mooi samenkomt. Een pittige en uitdagende opdracht waar vmbo-leerlingen alles wat ze weten en leren in kunnen toepassen.”

Leerlingen leren het grotere plaatje

Jos weet uiteraard van STO Twente en de aandacht daarbinnen voor samenwerking met het bedrijfsleven en de uitvoering van realistische opdrachten: “Dit project is eigenlijk een schoolvoorbeeld van hoe je projectonderwijs kunt vormgeven, met medewerking van het bedrijfsleven. De leerlingen leren inzien dat hun inbreng bijdraagt aan een groter resultaat en hoe zij daarin kunnen samenwerken met het technisch bedrijfsleven. Het enthousiasme onder de leerlingen is inmiddels groot. Het liefst beginnen ze morgen aan de grote boot.”

‘Doop’ in kanaal bij Machinefabriek Boessenkool

De afsluiting is de te water lating van de ‘Tukkervlet’ – recht tegenover het bedrijfspand van Machinefabriek Boessenkool in het kanaal Almelo-De Haandrik, naar verwachting medio mei 2021. Een mooi voorbeeld van de vele samenwerkingen die Machinefabriek Boessenkool en het Pius X College al generaties lang met elkaar onderhouden. “Leerlingen hebben praktijkervaring hard nodig, wij hebben jonge vakmensen hard nodig”, aldus Directeur Ing. Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool. “Daar werken wij graag aan mee.”

Het goede doel: KWF Nederland

Na het realiseren van de ‘Tukkervlet’ gaan Pius X leerlingen van het profiel Economie & Ondernemen (E&O) de promotie en een veiling organiseren. Jos: “De opbrengst van de veiling komt 100% ten goede aan KWF. Dit goede doel is samen met de leerlingen gekozen.”