“Pas op, daar staat stroom op!”

“Pas op, daar staat stroom op!”

Ook bij eerstejaars vmbo-leerlingen kweken we graag interesse voor techniek. Het C.T. Stork College in Hengelo omarmt die aanpak van STO Twente met succes. In het kader van de activiteitenweek in juni bezochten hun eerstejaars leerlingen zowel het SMEOT als Techniekhuis Twente. In deze beide mbo-opleidingsbedrijven gingen rond de 100 leerlingen aan de slag met uitdagende opdrachten. Ook ervaarden zij direct de professionele begeleiding van enthousiaste instructeurs op mbo-niveau. “Pas op, daar staat stroom op!”

SMEOT is de mbo-vakschool voor Metaal, Mechatronica en Elektrotechniek in Hengelo. Het Techniekhuis Twente herbergt onder één dak maar liefst drie mbo-opleidingen voor bouwvakkers, schilders en installatiemonteurs. Kortom, alles wat mbo-opleidingen in de techniek kunnen bieden binnen handbereik! Op maandag 28 en dinsdag 29 juni was eerst SMEOT aan de beurt. Hier maakten de leerlingen een bureaulampje met onder andere elektronica. Ook kregen zij een rondleiding langs alle opleidingen van SMEOT. De reactie van SMEOT op deze grote groep enthousiaste leerlingen? “Deze verbinding tussen eerstejaars leerlingen en het vervolgonderwijs voor hen is voor ons nieuw. Een mooie ontwikkeling om leerlingen nóg eerder met techniek in aanraking te brengen.”

Aan de slag in carrousel

Op 1 juli liepen dezelfde leerlingen met net zoveel enthousiasme het Techniekhuis Twente in. Esther van Gils, decaan C.T. Stork College en werkzaam in het LOB-centrum: “Bij het Techniekhuis Twente draaiden onze leerlingen in groepjes van 10 in een carrousel met 12 onderdelen mee. Per onderdeel kregen zij 9 minuten de tijd. De opdracht? Een windmolentje maken met een sensor en een zonnepaneeltje. Een speelse manier om met alle facetten van techniek kennis te maken, van houtbewerking, schilderen en elektrotechniek tot en met een stukje styling. Alles wat Techniekhuis Twente biedt, kwam bij het bouwen van dit molentje aan bod.”

Pilot met toekomst

Leo Benneker, Districtsmanager regio Hengelo IW, en één van de participanten in Techniekhuis Twente: “Dit is een pilot om te kijken of deze aanpak werkt voor eerstejaars vmbo-leerlingen. Ook hebben de leerlingen meerdere filmpjes kunnen bekijken over de opleidingen die wij bieden én uiteraard wat je daarmee later kunt als je werkt. Zowel onze instructeurs als onze mbo-leerlingen hebben de leerlingen begeleid.” Ook veel meisjes maakten bij SMEOT en het Techniekhuis Twente kennis met techniek. Myrthe Coenradie is secretarieel assistent op de schildersvakopleiding van Techniekhuis Twente: “In onze schildersvakopleiding zien we steeds meer meisjes die voor deze opleiding kiezen. We juichen dat toe en zien ook dat hun deelname aan de opleidingsgroepen een positief effect heeft op de totale groep.Bert Hooijsma, directeur schildersvakopleiding in het Techniekhuis Twente: “Deze leerlingen, hoe jong nog ook, zijn wel onze toekomst. We willen hen graag vroegtijdig voorbereiden op de opleidingskansen die het Techniekhuis Twente biedt.”

Volop media-aandacht!

Ook was er volop media-aandacht! In het Techniekhuis Twente werd gefilmd voor zowel RTL-Z als een regionale tv-zender.