Ook Praktijkonderwijs mooie bron voor technisch talent

Ook Praktijkonderwijs mooie bron voor technisch talent

Sterk Techniekonderwijs Twente focust vooral op vmbo-leerlingen. Maar jong talent uit het Praktijkonderwijs is net zo goed een mooie bron voor toekomstige technische medewerkers. Op CSG Reggesteyn maken ze hier concreet werk van, bijvoorbeeld op het vlak van logistiek met het bedrijf Hofman Animal Care. Nico Akkerman is mentor en stagecoördinator Praktijkonderwijs op CSG Reggesteyn: “Ik vind het heel mooi dat er vanuit STO Twente inzet is om dit soort leerlingen ook een kans te geven zich te ontwikkelen richting de techniek.”

Belangrijke doelgroep voor techniekbedrijven

Praktijkonderwijs is voortgezet onderwijs voor leerlingen tussen 12 – 18 met een leerachterstand op het gebied van Nederlands en/of rekenen. Ze leren vaak op andere (praktische) manieren. Nico: “Onze leerlingen hebben heel veel in zich, maar je moet ze de tijd geven. Net als maiskorrels in een verhitte pan; die ontpoppen ook, maar niet allemaal tegelijk.” Praktijkonderwijs bereidt deze leerlingen zo goed mogelijk voor op de maatschappij. Alle leerlingen volgen een eigen ontwikkelplan op basis van hun persoonlijke interesses en aanleg. Meestal duurt de opleiding 5 of 6 jaar. Ze kunnen na de opleiding gaan werken of doorstromen naar het mbo Entree of niveau 2 wanneer ze Entree op Pro hebben gehaald. Nico: “Deze aanpak verhoogt hun kans op de arbeidsmarkt. Eenmaal werkzaam, blijken ze vaak zeer loyaal. In een tijd met een krappe arbeidsmarkt is dit ook een voordeel voor werkgevers in de techniek.”

Nieuw: ATC Logistiek

Nico: “We krijgen op CSG Reggesteyn momenteel steun van STO Twente voor het opzetten van het nieuwe ATC Logistiek en het verder ontwikkelen van ATC Metaal waardoor leerlingen daarvoor nu ook het certificaat kunnen halen. Daarnaast is er een aantal Branche Gerichte Cursussen (BGC’s) verder ontwikkeld zoals Technisch Tekening Lezen, B-VCA en cursus Heftruck.  ATC staat voor Arbeids Training Centrum. In klas 4 en 5 gaan de leerlingen op vrijdagochtend op een leerlingenwerkplaats in een technisch bedrijf aan de slag, met een docent als meewerkend voorman. Het hoofddoel is het trainen van arbeidsvaardigheden. Nico: “We hadden al meerdere ATC’s lopen en nu dankzij STO Twente ook voor Logistiek. Immers, logistiek heeft heel veel met techniek te maken. Denk alleen al aan scanners en heftrucks.”

Hofman Animal Care direct enthousiast

Voor de nieuwe ATC Logistiek zocht de collega van Nico, Dirk van der Valk, succesvol contact met het Enterse bedrijf Hofman Animal Care. Daarmee liepen al verschillende lijnen vanuit CSG Reggesteyn. Dirk van der Valk is groepsleerkracht op het Praktijkonderwijs van CSG Reggesteyn: “Ook ben ik stagebegeleider en geef ik dit jaar voor het eerst ATC. Ik ga met de leerlingen voor het ATC Logistiek mee naar Hofman Animal Care. Daar werk ik ook concreet mee als voorman, naast onze leerlingen op de werkvloer. Bij Hofman Animal Care werken de leerlingen en ik in een échte logistieke omgeving. Op school kun je nabootsen wat je wilt, maar de praktijk in een bedrijf is toch het leerzaamste. Bij Hofman Animal Care maken onze leerlingen een echte bestelling klaar. Ze gaan aan het werk en doen concrete ervaring op plus ook theorie. Ze leren niet alleen op het terrein van logistieke techniek, zoals het gebruik van scanners, afvullen en order picken, maar vooral ook op het vlak van arbeidsvaardigheden. Dus op tijd komen, de regels volgen en je communicatief opstellen.”

Ook interessant voor docent

Dirk: “Ik ben heel enthousiast over het vak logistiek omdat daar voor onze leerlingen heel veel kansen liggen en de techniek in de logistiek ontwikkelt zich ook steeds verder. Hofman Animal Care is zeer bereidwillig en stelt haar magazijn, producten en processen compleet open voor onze leerlingen. We worden met open armen ontvangen met ook volop aandacht voor hen. Ze geven ons alle ondersteuning die we nodig hebben. We kunnen onze leerprocessen uitvoeren zonder dat we de eigenlijke processen van Hofman Animal Care verstoren. Ook voor mijn vakbeleving is dit fantastisch, mijn werk wordt in één keer nog leuker. Ik maak alle laatste vernieuwingen in de logistiek mee en kan die weer verwerken in mijn lessen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Certificaat ‘Werken in de logistiek’

Nico: “We bieden de tien leerlingen die nu meedoen met het ATC Logistiek de kans om een heftruckcertificaat te halen, in samenwerking met Opleidingscentrum Transport & Logistiek (OT&L) in Rijssen. Eveneens gaat een fysiotherapeut later dit jaar een tilcursus geven om zo deze jonge mensen al direct goed met hun lijf om te laten gaan. Ook de leerlingen van de ATC Timmeren doen hieraan mee. Uiteindelijk resulteert al deze inzet, dus ook met de arbeidstraining op locatie, in het praktijkdiploma Logistiek medewerker van KCH en dat is een prachtige prestatie van deze jonge mensen!”

Arjan Hofman, directeur Hofman Animal Care: “Ons bedrijf is dermate groot dat ik vind dat we ook maatschappelijk kunnen bijdragen. Zoals met het ontvangen van deze leerlingen uit het Praktijkonderwijs. We willen ook jonge mensen heel praktisch helpen met hun opleiding en hen zo stimuleren om naar een nog hoger niveau te komen. In ons bedrijf werken mensen doorgaans lang en loyaal en blijven zich ontwikkelen. Het is mooi dat dit al kan beginnen bij de leerlingen van CSG Reggesteyn. Onze medewerkers ervaren de komst van deze leerlingen als een positieve impuls en zijn enthousiast om hen te begeleiden. Ook breek ik graag een lans voor leerlingen van het Praktijkonderwijs. De leerweg die wij met elkaar hebben gecreëerd in Nederland, is niet per definitie de leerweg die bij iedereen past. Het zou mooi zijn als we dat met elkaar goed doorgronden én er praktisch iets aan kunnen bijdragen. Voor dit laatste draag ik graag ons steentje bij door de samenwerking met CSG Reggesteyn.”