Oldenzaalse bedrijven zetten deuren wagenwijd open voor leerlingen Twents Carmel College

Oldenzaalse bedrijven zetten deuren wagenwijd open voor leerlingen Twents Carmel College

Oldenzaal en omgeving telt veel bedrijven waarin techniek en technologie een grote rol spelen. Maar wat gebeurt er precies achter al die deuren? STO Twente werkt nauw samen met veel bedrijven, zo ook in Oldenzaal en omgeving. De insteek? Als vmbo-leerlingen met eigen ogen zien wat er in deze bedrijven in hun omgeving gebeurt met techniek, dan helpt hen dat bij het maken van hun vervolgkeuzes. Daarom organiseerde Twents Carmel College op 8 november een Technische Bedrijvendag met de nadruk op beroepsoriëntatie. Dit valt onder STO-activiteit 3 van de STO-subregio Oldenzaal: het verbeteren van de beroepsoriëntatie. De Technische Bedrijvendag was georganiseerd door coördinator Natalie Alferink en docenten Maurits Westerik en Nico Kuipers.

Ruime keuze uit bedrijven

Ruim 400 derdejaars vmbo-leerlingen bezochten op 8 november ieder twee bedrijven naar keuze, met een nadruk op technische beroepen. De keuze was groot, zoals een bezoek aan twee compleet uiteenlopende bedrijven die allebei op hun eigen manier techniek en technologie inzetten: Platvoet Beveiligingssystemen en Power-Packer.

Platvoet Beveiligingssystemen: veiligheid voorop!

Platvoet Beveiligingssystemen aan de Lübeckstraat ontving de leerlingen gastvrij met een flesje water en een handig doosje met pleisters. Boudewijn Platvoet, een van de twee eigenaren van het van oorsprong familiebedrijf, gaf een heldere uitleg over hun werk: “Wij zijn heel breed actief, variërend van inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, camerabeveiliging en toegangscontrole tot en met blusmiddelen en onderhoud en service.” In al die activiteiten staan technologie en techniek centraal. Boudewijn: “Onze oplossingen adviseren wij, passen we toe én onderhouden we.”

Elke medewerker leert altijd door

Platvoet heeft opleidingen hoog in het vaandel staan: “Als je bij Platvoet werkt, ben je nooit uitgeleerd! Sterker nog; we hebben ook ons eigen opleidingscentrum”, benadrukte Boudewijn. Na de presentatie en bedrijfsfilm volgde een rondleiding door het bedrijf. Platvoet biedt ook graag ruimte aan vrouwen in de techniek. Boudewijn: “Neem Sonja, onze collega. Zij begon hier als stagiaire en heeft zo’n 10 jaar in de installatietechniek en het onderhoud gewerkt. Nu is zij doorgegroeid naar de werkvoorbereiding. Maar vrouwelijke collega’s in de techniek hebben we nog steeds te weinig!”

Ruimte voor stages

Platvoet Beveiligingssystemen geeft ook ruimte aan stages. Boudewijn: “We gaan hier om met vertrouwelijke gegevens van klanten, dus je moet wel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen als je hier stage komt lopen.” Anouk Platvoet-Veldman is bij het bedrijf verantwoordelijk voor de personeelszaken, financiën & communicatie: “We hebben meerdere studenten van ROC van Twente uit Almelo die hier hun studie elektrotechniek afronden. Ook bieden we ruimte voor leerlingen die hier werken en leren combineren. Onze mededirecteur Robert-Jan Nijhuis is ook ooit begonnen op het Twents Carmel College en is hier doorgegroeid. We bieden talenten met de goede motivatie graag alle kansen!” Spectaculair tot slot was de demo brand blussen. Na een instructie door de eigen veiligheidsspecialisten van Platvoet Beveiligingssystemen, mochten de leerlingen laten zien hoe goed zij zelf een brandje kunnen blussen!

Power-Packer geeft power aan jong, technisch talent

Ook het bedrijf Power-Packer aan de Edisonstraat ontving gastvrij een aantal leerlingen van Twents Carmel College. Patty van Engelen is HR-adviseur bij Power-Packer Nederland: “Wij vinden het belangrijk hier tijd voor vrij te maken. Deze leerlingen zijn toch onze toekomst!” Na ontvangst met pepernoten én een goede veiligheidsuitrusting gaf Jos Rikhof, Environmental, Health, and Safety (EHS) Manager Power-Packer Oldenzaal, een presentatie aan de leerlingen: “Power-Packer Oldenzaal bouwt al bijna 50 jaar hydraulische aandrijfsystemen en is nu onderdeel van Centromotion. Onze technische kennis en tot in detail geperfectioneerde productieprocessen hebben ons ver gebracht. Zelfs tot wereldwijd marktleider op het gebied van aandrijfsystemen voor cabriodaken van personenauto’s en cabinekantelsystemen voor vrachtwagens. Maar we doen méér. Onze motion control systems functioneren feilloos. Daarom ontwerpen en produceren we deze ook voor andere processen waarbij veiligheid en betrouwbaarheid cruciaal zijn, zoals landbouw en gezondheidszorg.”

Jong technisch talent is meer dan welkom!

Ook Power-Packer staat te springen om technisch talent. Patty: “We houden de deuren wijd open, ook voor het technisch vmbo en mbo. Dit soort nieuwe medewerkers is goud waard en wij nodigen hen van harte uit voor stages. Zo hebben we bijvoorbeeld nu een leerling vanuit het mbo die stageloopt bij onze technische dienst.En wat mooi is: Power-Packer merkt dat er steeds meer vrouwen vanuit hun eindproject bij het bedrijf de techniek in stromen.

Rondleiding

John Wiggemans is Principal Engineer bij Power-Packer. Hij nam de jonge leerlingen mee voor een rondleiding door het bedrijf. Leerzaam waren de veiligheidsmaatregelen: veiligheidsschoenen, een veiligheidsbril, een badge en een geel veiligheidshesje. John leidde de leerlingen langs alle onderdelen van de productie die nodig zijn om hoogwaardige hydraulische aandrijfsystemen te maken. En wat opviel? Power-Packer past heel veel hoogwaardige technologie toe in de productie, maar het menselijk oog en technisch talent zijn hierin nog steeds onmisbaar! John: “We hebben voor technisch talent op álle niveaus een plek.”

Enkele reacties van leerlingen:

“Ik weet nog niet of ik voor techniek kies, maar het is cool om binnen te mogen kijken bij bedrijven.”
“Samen met mijn vader heb ik mij voorbereid op dit bezoek. Ik heb heel veel met techniek en stelde ook veel vragen.”
“Je hoort heel veel tijdens een bedrijfsbezoek. Bij Power-Packer maken ze ook gave dingen voor super de luxe auto’s!”
“Bij Platvoet Beveiligingssystemen mochten we een brandje blussen, altijd mooi toch?”
“Ik wist niet dat je zoveel techniek hebt in Oldenzaal!”