Nieuw! Keuzevak Verspaningstechniek bij VDL ETG

Nieuw! Keuzevak Verspaningstechniek bij VDL ETG

Op 24 maart vond bij VDL Enabling Technologies Group in Almelo de kick-off plaats voor het Keuzevak Verspaningstechniek. De lessen hiervoor starten op 6 april. Een mooie samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Bijzonder is dat de eerste 7 leerlingen afkomstig zijn van 4 verschillende vmbo-scholen in Almelo. Voor technische bedrijven is dit een prima concept om leerlingen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met hun bedrijf en wellicht al een kiem te planten voor later.

VDL Enabling Technologies Group in Almelo benaderde het praktijkonderwijs met een vraag: Hoe kunnen wij jongeren weer enthousiast krijgen voor de verspaningstechniek? Gekozen werd voor het opzetten van een leerwerktraject voor vmbo-leerlingen. Immers, VDL ETG in Almelo biedt intern mooie doorlopende routes aan in samenwerking met mbo en SMEOT.

Waarom investeer je samen met het vmbo in het keuzevak Verspaningstechniek?

Stefan Dries, productieleider Mechanical Manufacturing VDL ETG: “We zijn altijd op zoek naar goede technische vakmensen. We zien vergrijzing onder onze vakmensen en we willen de nieuwe aanwas dolgraag zelf opleiden. Zelf opleiden vinden wij erg belangrijk omdat we mensen dan kunnen opleiden naar onze standaard. Wij stellen hele hoge eisen aan medewerker en machine omdat wij extreem nauwkeurige producten maken op het randje van het maakbare.”

Waar staan we nu?

“Op 24 maart vond de kick-off voor dit keuzevak plaats, samen met de docenten én uiteraard de 7 leerlingen die bij ons het Keuzevak Verspaningstechniek gaan volgen.” Bijzonder is dat deze 7 leerlingen afkomstig zijn van 4 verschillende vmbo-scholen in Almelo. “We hebben ze verteld hoe het bij ons werkt, over veiligheid en iedereen heeft elkaar leren kennen. Daardoor kunnen we op de eerste lesdag op 6 april direct concreet van start. Wij zijn een groot en veelzijdig bedrijf in Almelo. We zijn wel redelijk bekend, maar het is niet echt bekend wat we hier precies doen en wat we allemaal te bieden hebben als werkgever. Door samen te werken met middelbare scholen zoals het vmbo, hopen wij bij te dragen aan meer instroom in de techniek.”

Keuzevakken: ideaal voor heel veel technische bedrijven

Eric Raanhuis is docent PIE op CSG het Noordik in Vroomshoop en tevens Landelijk coördinator Platform-PIE bij Platform-PIE: “VDL ETG heeft heel mooi technisch werk voor leerlingen op MBO 2,3 en 4 niveau. Voor bedrijven zoals VDL ETG is dit een prima concept om leerlingen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met hun bedrijf en wellicht al een kiem te planten voor later.” Docent Ruben Schepers van Pius X is hierbij betrokken als kartrekker.