Sander Dommerholt is Teacher Leader en docent PIE aan het Twents Carmel College, locatie Potskampstraat: “Onze collega’s bij Twents Carmel College Praktijkonderwijs locatie Leliestraat hebben niet altijd de juiste machines voor PIE-onderwijs en dus springt de locatie Potskampstraat al drie jaar collegiaal bij en nodigen wij hun leerlingen bij ons in het PIE-lokaal uit. Vooral de installatiebedrijven zijn hier blij mee omdat zij hierdoor uiteindelijk PRO-leerlingen aan het werk krijgen met meer installatietechnische know how en bagage.” Al eerder kunnen de PRO-leerlingen een soortgelijk traject van enkele weken ook voor BWI en M&T doorlopen aan de Potskampstraat.
Sander: “In schooljaar 2024-2025 hadden we, naast de gewone basisopleiding bij PIE, voor het eerst ook een Basis+ klas voor PRO-leerlingen. Daar zitten leerlingen in die heel specifiek en gemotiveerd kiezen voor installatie-, elektro- of metaaltechniek. Deze Basis+ klas volgt bij ons 15 weken op de woensdagochtend twee uur achter elkaar PIE, voorzien van een aantal leerdoelen. Op grond daarvan werken ze aan allerlei werkstukken. Aan het einde van de rit ontvangen zij een welverdiend PIE-certificaat van ons, zoals begin juni onze allereerste Basis+ klas. De Basis+ klas willen we in het schooljaar 2025-2026 graag voortzetten.” Sander: “Op de woensdag krijgen de leerlingen van PRO, naast de begeleiding van een van de docenten van de Potskampstraat, ook de begeleiding van een instructeur van het Praktijkonderwijs. Door zijn ervaring met de doelgroep en het feit dat hij de leerlingen de hele week spreekt, kunnen wij samen de leerlingen op de juiste manier begeleiden.”
Sander: “In de drie jaar dat we deze samenwerking draaien, behalen we met de techniekleerlingen uit het Praktijkonderwijs goede resultaten. De kunst is de groepen kleiner te maken en overbodige prikkels weg te nemen. Daardoor krijgen deze leerlingen ruimte voor focus en een opvallend groot werkethos. Ze willen graag werken en opletten, en dat lukt als wij er op onze beurt voor zorgen dat we hun aandacht vasthouden. Sommige leerlingen gedijen zo goed in deze setting dat ze werkstukken maken op 4GTL-niveau. De leerlingen geven aan ons terug dat zij tijdens hun stage technieken en technologie tegenkomen, zoals een cv-ketel of warmtepomp, waarmee ze ook bij ons hebben gewerkt. We matchen voor deze leerlingen dus met de praktijk.”
Stanly ten Dam is vakgroepvoorzitter stage, begeleider stages & uitstroom en mentor Twents Carmel College Praktijkonderwijs: “Sander heeft met mijn collega’s van het Praktijkonderwijs een heel mooi programma neergezet dat prima draait. Sinds dit jaar intensiveren we de samenwerking tussen de locatie Potskampstraat en de locatie Praktijkonderwijs zoals met de nieuwe Basis+ klas. In die intensivering mag ook ik een rol spelen.” Sterk Techniekonderwijs geeft de samenwerking tussen de scholen op meerdere vlakken een extra mooie impuls, ook binnen andere technische profielen dan PIE, benadrukt Stanly: “Met als doel om maatwerk te leveren voor onze leerlingen uit het Praktijkonderwijs.” Stanly geeft graag een compliment aan zijn techniekcollega’s van de locatie Praktijkonderwijs die meedenken voor welke leerlingen dit traject goed zou zijn: “Vervolgens begeleiden zij deze leerlingen hier intensief in, uiteraard samen met de collega’s van de Postskampstraat.”
Stanly en zijn vijf collega’s zoeken ook passende stageplekken voor de PRO-leerlingen bij een installatiebedrijf: “De leerlingen gaan daar aan de slag en doen in hun tweede jaar ook nog eens een verdieping op PIE. Bij nu al drie leerlingen heeft dat erin geresulteerd dat zij hun PRO-ROC opleiding gaan doen: één dag praktijkonderwijs, één dag ROC, en drie dagen stage lopen. Ondersteund door ons halen ze zo hun Entree-opleiding in de installatietechniek. Eerder was dat dus minder goed mogelijk geweest. Door STO Twente kunnen we deze leerlingen nu wél maatwerk bieden en stromen ze uit richting het bedrijfsleven.”
Stanly is overtuigd van de kracht van PRO-leerlingen: “Ze hebben een bepaalde drive om met hun handen in de praktijk te werken. Taal en rekenen vinden ze doorgaans lastig. Maar gaan ze eenmaal in klas drie stage lopen in de richting die ze leuk vinden? Dan motiveert hun baas hen vaak om een extra tandje bij te zetten in de theorie en zien ze ineens het nut van leren in en pakken ze vakken als Wiskunde en Nederlands veel beter op. Opgeteld krijg je dan super gemotiveerde jongens en meiden die zowel goed met hun handen werken alsook gemotiveerd raken voor het bijbehorende stukje onderwijs.”