Leerlingen Enschedese VMBO’s ontdekken bouwpraktijk bij Techniekhuis Twente

Leerlingen Enschedese VMBO’s ontdekken bouwpraktijk bij Techniekhuis Twente

De leerlingen BWI van het Stedelijk Lyceum en het Bonhoeffer College uit Enschede doorlopen straks een deel van de tweede module bij het Techniekhuis Twente. Een gouden greep die aansluit op de doelen van Sterk Techniek Onderwijs Twente. Jos Doppen is docent voor het profiel BWI aan het Stedelijk Lyceum: “Bij het Techniekhuis gaan de VMBO-leerlingen aan de slag in een grote en realistische bouwplaats. Ze proeven daar hoe het er straks écht in de bouwpraktijk aan toegaat, heel leerzaam.”

Voorloper van de hybride docent

Jos komt oorspronkelijk uit de bouwpraktijk als timmerman/metselaar en volgde een deelopleiding tot leraar bouwtechniek. In 1989 begon hij als leraar bouwtechniek met vooral een accent op onderwijs in metselen en bouwstellen en later ook schilderen. Eigenlijk is hij hiermee een vroege voorloper van wat we nu de hybride docent noemen: “De laatste jaren geef ik als docent voor het profiel BWI op het Stedelijk Lyceum vooral veel houtbewerking en machinale bewerkingen.”

Alle ruimte voor de realiteit

Binnen Sterk Techniek Onderwijs Twente is het een belangrijk doel dat het technisch onderwijs nauwer samenwerkt met collega-onderwijsinstellingen. Jos: “Vanuit het Stedelijk Lyceum werken de techniekdocenten bijvoorbeeld goed samen met de techniekdocenten van het eveneens Enschedese Bonhoeffer College. Specifiek met Rob Hengelman, de docent BWI van het Bonhoeffer College, heb ik de samenwerking met het Techniekhuis Twente ontwikkeld. Onze insteek is dat de BWI-leerlingen van zowel het Stedelijk Lyceum als het Bonhoeffer College een deel van de tweede module gaan doen bij het Techniekhuis Twente. We hebben het dan specifiek over metselen, bouw stellen en funderingen stellen. Het Techniekhuis Twente is een sterk samenwerkingsverband van techniek-, bouw- en schildersbedrijven, meubel maken en installatietechniek waar leermeesters uit de praktijk werken die heel veel contact hebben met het bedrijfsleven. Zij bieden een grote en goed geoutilleerde werkplaats waar deze docenten voor onze leerlingen een veel grotere en realistische bouwpraktijk kunnen nabouwen. Daar gaan de leerlingen aan het werk, één dag in de week, als een regulier onderdeel van hun BWI-opleiding.”

Goed afgedekt voor het landelijke examen

Samen met Rob heeft Jos goed bekeken wat de betreffende module precies voorschrijft: “Ik heb werkstukken verzameld ten aanzien van het metselen, funderingen stellen en een stukje profiel stellen, uiteraard in goed overleg met de mensen van het Techniekhuis Twente. Wat in ons curriculum staat gaan zij gebruiken voor de werkstukken die onze leerlingen daar gaan maken. Dus wat onze leerlingen bij hen leren is voor het landelijke examen afgedekt.”

Mooie wisselwerking

Uiteraard is er een nauwe samenwerking tussen de docenten BWI van de betrokken VMBO’s en de leermeesters van het Techniekhuis Twente. Jos: “We staan in nauw overleg met elkaar en tijdens de lessen is altijd iemand present van het Stedelijk Lyceum en het Bonhoeffer College. Ook wij als docenten profiteren van de wisselwerking. Hun werkplaats en praktijkinstructeurs komen rechtstreeks uit de bouwpraktijk, en de hele entourage is wat realistischer. Het onderwijs op mijn school profiteert daar ook van. Ook de leerlingen spreekt die directe link met de bouwpraktijk aan, de praktijk komt zo voor hen heel dichtbij en natuurlijk geldt: vreemde ogen dwingen.”