Keuzevak domotica: extern verdiepende opdrachten

Keuzevak domotica: extern verdiepende opdrachten

De Twentse vmbo’s zijn prima in staat om binnen het profiel PIE hun leerlingen de basiskennis en -vaardigheden aan te leren. En dat blijft ook zo. Maar een stukje verdieping kan uiteraard extra inspirerend werken. Dus is het Pius X College in Almelo een pilot gestart voor het keuzevak domotica (industriële automatisering). De school zelf blijft gewoon het keuzevak geven, maar een aantal keer per jaar gaan leerlingen naar SMEOT voor verdieping.

Focus op keuzevak Domotica (industriële automatisering)

Erik van Bunnik, docent PIE bij het Pius X College, is vooral actief in de vakken elektro- en installatietechniek. In relatie tot Sterk Techniek Onderwijs (STO) Almelo e.o. is hij nauw betrokken bij het ontwikkelen van keuzevakken en deze meer inhoud te geven en te actualiseren naar de eisen die het technisch bedrijfsleven stelt. Erik nam in het licht van STO  Almelo e.o. specifiek het keuzevak Domotica (industriële automatisering) onder zijn hoede.

Op pad voor verdiepende opdrachten

“Ik benaderde bedrijfsvakschool SMEOT met de bedoeling om dit keuzevak meer diepgang te geven. Een aantal keer per jaar gaan we al met onze leerlingen naar SMEOT toe om daar verdiepende opdrachten uit te voeren. Immers, zij hebben apparatuur die wij als vmbo niet in huis hebben. Hoe mooi is dat vmbo en mbo hierin samenwerken. Bij deze bedrijfsschool staat bijvoorbeeld een kant-en-klare melkrobot waarmee de leerlingen zich kunnen verdiepen in pneumatiek. Alle stangen in dit systeem werken en bewegen op basis van de cilinders waarvan wij het principe aan onze leerlingen op het vmbo onderwijzen. Echter, de verdieping is dat zij die op SMEOT praktisch in werking kunnen zien. Zo vult deze bedrijfsvakschool ons vmbo-onderwijs voor dit keuzevak op een inhoudelijk mooie wijze aan en hopen we de leerlingen extra te stimuleren in techniek door te gaan. Uiteraard is dit een idee voor alle vmbo-scholen in heel Twente. Ik hoop dat andere collega’s van vmbo’s in Twente dit concept overnemen,” aldus een enthousiaste Erik van Bunnik.

Plannen voor nieuwe schooljaar

In het huidige schooljaar gaan momenteel zes leerlingen uit de derde klas van Pius X in totaal vijf keer naar de bedrijfsvakschool. Van Bunnink: “De ervaringen zijn positief, het is toch indrukwekkend voor leerlingen om zo’n melkrobot in werking te zien.” Nieuw is dat volgend schooljaar álle leerlingen van de vmbo’s uit de subregio Almelo op de woensdagmiddag een keuzevak kunnen kiezen, dat ook mag plaatsvinden buiten hun eigen school, dus op een andere vmbo in de subregio. Zo ontstaat voor alle vmbo-leerlingen een rijk aanbod van keuzevakken. Zo is het keuzevak dat bij de bedrijfsvakschool wordt aangeboden voor alle vmbo’ers toegankelijk.”