Janiek en Naomi: een ijzersterk duo vanaf de kleuterklas

Janiek en Naomi: een ijzersterk duo vanaf de kleuterklas

Janiek van den Barg en Naomi Vossebeld zijn zojuist geslaagd met mooie cijfers voor hun diploma PIE op het CT Stork College in Hengelo. De afgelopen periode was natuurlijk anders dan anders door corona, maar uiteraard zijn deze techniekdames blij dat ze dit diploma op zak hebben. Nu is het wachten op de Drive-Through uitreiking van het diploma. Allebei komen ze uit een gezin waarin techniek een grote rol speelt en ze kennen elkaar al vanaf de kleuterschool.

Zat de liefde voor techniek er al vroeg in bij jullie?

Naomi: “Vroeger speelde ik ook al vaak met vriendjes in de klas en was niet geïnteresseerd in poppen. De bouwhoek vond ik veel leuker. Bovendien werkte mijn moeder met verwarmingsketels en mocht ik vaak mee met haar. Dat vond ik leuk! Ik heb ook nooit getwijfeld of ik iets anders dan techniek wilde. Op mijn vorige school is mij wel drie keer gevraagd of ik écht wel zeker wist of ik niet voor economie of zorg zou kiezen. Maar ik ben heel zeker over mijn keuze voor techniek en koos voor het CT Stork College. Hier waren ze wel blij met meisjes in de techniek.”

“Samen met mijn moeder op pad om CV-ketels schoon te maken”  Naomi

Technische familie

Ook Janiek is geboren met techniek in haar dna. Haar familie heeft al bijna 150 jaar een carrosserie- en wagenbouwbedrijf. Van jongs af aan is zij meegenomen naar de werkplaats: “Op zaterdag gingen wij altijd naar de werkplaats om te knutselen en wat te helpen. Het houten pennenbakje dat ik toen geknutseld heb, heb ik nog steeds. Ik wilde vroeger ook wel clown worden.” Zowel Naomi als Janiek zijn beiden door hun familie ondersteund om in techniek verder te gaan en daar een opleiding in te volgen. “Mijn broer vindt juist rekenen heel leuk, en niet techniek”, vertelt Naomi. Janiek: “Mijn zussen kiezen voor een andere invulling, de één wil als interieurstylist aan de slag, maar mijn andere zus wil meer de administratieve kant op, wel in het familiebedrijf.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Naomi heeft gekozen om mechatronica te studeren op het ROC van Twente. Hier leer je onder andere bewegende systemen maken: “Vooral het maken van een bewegende robot lijkt mij erg interessant, je gaat met lucht en lassen werken. Het is een voortzetting van wat ik hier op school heb geleerd. Op het ROC zijn hooguit nog zo’n drie tot vier andere meisjes in mijn richting te vinden, maar dat vind ik prima.”

“Zelf een vrachtwagen maken, lijkt me heel mooi om te doen” Janiek

Op naar het SMEOT

Voor Janiek is het al wel duidelijk dat, als het mogelijk is, zij later graag in het familiebedrijf aan de slag wil. Daarvoor gaat zij eerst een driejarige opleiding volgen aan het SMEOT tot allround constructiemedewerker. Janieks keuze voor het SMEOT is een bewuste keuze. “Ik vind het prettig dat ik bij het SMEOT kleinschalig opgeleid wordt. Zelf een vrachtwagen maken lijkt me heel mooi om te doen. En misschien ga ik later ook wel op een vrachtwagen rijden. Dat lijkt mij ook wel heel gaaf.” “Dat past echt bij jou, Janiek”, beaamt Naomi.

Wat is leuk en wat is niet leuk in de techniek?

Janiek en Naomi zijn eensgezind: “Draadjes knopen, de elektrotechniek vinden we allebei niet leuk.”
Naomi is het liefst bezig met metaaldraaien, zoals een pennenhouder of onderdelen van een lamp maken. Janiek: “Werken met metaal vind ik het leukste”. Normaal gesproken moeten de leerlingen een eindexamenproject maken om af te studeren, maar door corona was dit niet mogelijk. “En dan is het dus wel fijn dat je niks met elektronica hoefde te maken.” Ook het aansluiten van sanitair en wasbakken behoort niet tot de favoriete onderdelen van de dames. De leukste projecten op school? Naomi: “De pennenhouder met ledlamp. Dat vond ik wel heel gaaf om te maken. En fijn dat je dit mee naar huis kon nemen, want de grote opdrachten blijven op school”.

Wat zijn jullie ideeën om meer meisjes de techniek in te krijgen?

Naomi en Janiek: “Het zou goed zijn als er op de basisschool al veel meer en vooral ook veel vaker met techniek wordt gewerkt. Dat je zelf al meer mag knutselen met techniek en dat techniek niet alleen houtbewerking of solderen is. Want op de basisschool knutselen we wel met hout, maar niet met metaal bijvoorbeeld. Wat ook goed zou zijn, is dat je bijvoorbeeld niet alleen een tekening maakt, maar dat je daarna aan de slag gaat om het voorwerp van je tekening te maken. En ook dat je de jongens maar vooral ook meisjes laat zien wat er allemaal met techniek wordt gemaakt. En wij denken ook dat kinderen op de basisschool vaker op bezoek moeten komen en dat wij ze dan kunnen laten zien wat we hier allemaal kunnen. Zo zien ook de meisjes wat lassen is en ontdekken ze de machines waar we mee werken. Want die kun je nu eenmaal niet op de basisschool zelf laten zien. Bovendien kom je op veel middelbare scholen de eerste twee jaar vaak beperkt in aanraking met techniek. Er zijn nog best veel middelbare scholen waar je de eerste twee jaar alleen maar met tekenen, schilderen en figuurzagen aan de slag gaat. Wij vinden dat die leerlingen dan ook ons nieuwe Technolab en de bouw- en metaalhoek hier zouden moeten zien. Meestal zie je alleen maar de kleine technieken, maar juist de grotere techniek en machines maken het zo leuk.”

Wat vonden de jongens van jullie in de klas?

“Nou, soms vonden ze wel dat wij te veel praatten. Maar als wij niet bij de les aanwezig waren, was het wel weer heel erg stil volgens de jongens. Maar de samenwerking met de jongens ging eigenlijk altijd prima.”

Hobby’s

Naomi speelt op hoog niveau softbal bij haar club HSV The Giants in Hengelo. Volgend jaar gaat zij dan ook de combinatie volgen van school en sporten. Dit betekent dat ze vier dagen in de week wat eerder stopt met de lessen van school om naar de training te gaan. Ze heeft zelfs al een keertje met het EK meegedaan. Janiek heeft als hobby autocross. Dat is begonnen bij haar vader. “Samen met mijn zus rijd ik autocross. Nu is dat nog regionaal, maar hopelijk wordt dat binnenkort landelijk. Soms rijden we in het weekend de Masters. Die beginnen op vrijdag en duren het hele weekend. Het zou zo leuk zijn als ik zelf de vrachtwagen kan maken waar de crossauto’s op kunnen en dan crossen.” Helaas voor Janiek is het door corona momenteel niet mogelijk om te crossen.

Op weg naar de toekomst

Naomi en Janiek stappen na het interview op de fiets om kleding te shoppen in de stad. En morgen?
Morgen gaan ze met vrienden zwemmen in de plas vlakbij. De lange zomer is begonnen, de toekomst ligt voor hen open!