Hybride professional ondersteunt keuzevak installatietechniek

Hybride professional ondersteunt keuzevak installatietechniek

Loohuis Installatietechnieken B.V. in Almelo schaakt op twee borden een spannend spel. Enerzijds voorop blijven lopen met innovaties in de installatietechniek. En anderzijds voldoende jongeren interesseren voor het vak van installateur. Want hoe mooi innovaties zoals warmtepompen ook zijn: zonder nieuwe slimme handen en hoofden komen deze niet uit de fabrieksdoos en vertraagt de energietransitie. Daarom werkt Loohuis Installatietechnieken B.V. nauw samen met Sterk Techniekonderwijs Twente. En dat resulteerde op 21 februari in een leuke en leerzame avond voor zowel vmbo-leerlingen als hun ouders!

Loohuis zet structureel in op de samenwerking met zowel het technisch vmbo in Twente als ROC van Twente. Steeds meer leerlinge volgen het Keuzevak Installatietechniek bij Loohuis in Almelo. Op 21 februari nodigden zij deze leerlingen uit, samen met hun trotse ouders. Doel? Hun werkstuk bewonderen, maar ook van ROC van Twente horen welke kansen er voor hen liggen ná het technisch vmbo. Loes Reints, bij Loohuis Installatietechnieken B.V. in Almelo verantwoordelijk voor Personeel & Organisatie: “We willen niet alleen vmbo-leerlingen enthousiast maken voor installatietechniek, maar ook hun ouders. Zo hopen wij ook hen te motiveren om hun kinderen in een vervolgkeuze voor installatietechniek of werktuigkundige installaties te ondersteunen.” Of, zoals één van de ouders na de afsluitende rondleiding zei: “Was dit er maar in mijn tijd geweest, dan had ik het wel geweten!”

Nieuw technisch talent welkom

Loes Reints heette de leerlingen en hun ouders van harte welkom. Haar heldere presentatie maakte één ding duidelijk: het bedrijf past haar dienstverlening voortdurend aan als de markt verandert. Begrijpelijk dat dit bedrijf daarom stevig inzet op de energietransitie. Loes: “Daar kunnen we heel veel nieuw technisch talent bij gebruiken. En dit start met onze structurele samenwerking met het Twentse vmbo onder de vlag van Sterk Techniekonderwijs.”

Keuzevak Installatietechniek

Vervolgens kwamen Eric Raanhuis en Erik van Bunnik aan het woord. Eric is docent PIE op CSG Het Noordik. Zijn collega Erik van Bunnik is docent Elektro op het Alma College. Zij legden aan de ouders de achtergrond van Sterk Techniekonderwijs uit: “Bedoeld om meer vmbo-leerlingen voor techniek te interesseren. Een belangrijke activiteit daarbinnen zijn Keuzevakken zoals voor Installatietechniek. Onze leerlingen uit het profiel PIE krijgen hiermee een aantal weken één dag per week praktisch les bij Loohuis. Dit als aanvulling op hun theoretische onderbouw bij ons op school.”

Aan de slag, samen met ervaren professionals

Bij Loohuis gaan deze leerlingen concreet aan de slag. Het bedrijf stelt hiervoor één dag per week, en 15 weken lang, hun uitvoerder Kees Pruijssen ter beschikking als hybride instructeur voor het Keuzevak Installatietechniek. Een praktische verrijking voor de vmbo-leerlingen van Alma College en CSG Het Noordik, onder andere uitgevoerd bij praktijkopleider BOVO in Vroomshoop én op de eigen locatie van Loohuis in Almelo. Kees Pruissen begeleidt deze leerlingen samen met zijn collega Albert Kamphuis. Ook Kees Pruijssen kwam aan het woord. Zijn aanstekelijke presentatie bracht twee dingen over: als je iets écht wil, dan lukt het. En dat geldt ook voor jongeren die voor een loopbaan in de installatietechniek kiezen. Zijn tweede boodschap voor de nieuwe generatie? “Als je later in een bouwproject meedraait, gaat het maar om één ding: samenwerken. Dus durf je collega’s in de toekomst van alles te vragen, daar word je alleen maar wijzer van.”

Ook alvast kennismaken met mbo-leeromgeving

Maar de ambities reiken na deze geslaagde pilot inmiddels verder! Samen met ROC van Twente wordt nu gewerkt aan een mooie aansluiting op de mbo-vervolgopleiding van deze leerlingen bij ROC van Twente. Hét schoolvoorbeeld van een daadwerkelijk doorlopende leerlijn. John Nijenhuis is docent Installatietechniek ROC van Twente: “Het gaat voor het keuzevak werktuigkundige installaties om in totaal vier middagen: drie intern bij Loohuis en één middag bij mij op ROC van Twente. Bedoeld om de leerlingen meer te leren over het watergedeelte binnen werktuigkundige installaties. We hebben hiervoor op ROC van Twente de technische leerfaciliteiten. Maar ook heel belangrijk: deze vmbo-leerlingen van Alma en CSG Het Noordik maken in één moeite door mee hoe ‘het werkt’ op ROC van Twente: de sfeer, de omgang met elkaar en de vereiste leerhouding.” Ook schetste John wat leerlingen te wachten staat die daadwerkelijk na het vmbo kiezen voor een opleiding installatietechniek op ROC van Twente: “Het begin is even pittig, maar we begeleiden deze studenten intensief. Als BBL’ers gaan ze dan leren en werken. En wie weet komen ze vervolgens als BBL’er weer terug bij Loohuis!” Loes Reints: “Dat zou mooi zijn, maar ik benadruk graag dat wij al deze moeite doen voor de hele regio Twente. Als dit jonge talent uiteindelijk gaat werken bij een collega-bedrijf in de regio dan hebben we hen in ieder geval behouden voor Twente!”

Rondleiding

Tot slot volgde de rondleiding door Loohuis en konden de leerlingen hun werkstukken tonen aan hun ouders. Zoals de 16-jarige Teun van het Alma College: “Als werkstuk maakte ik bij Loohuis een pijpleiding voor een CV. Dit is het deel dat water verdeelt over de leidingen nadat de thermostaat is aangezet. Voor dit werkstuk heb ik voor het eerst gelast. Eerst was het best een uitdaging, maar toen kreeg ik de feeling en ging het super goed! Heel leuk om te doen, vooral omdat ik met iets bezig was dat ik snapte. Mijn plan voor de toekomst? Ik zou graag een BBL-opleiding willen doen!”