Eisen aan jonge monteur installatietechniek nemen rap toe

Eisen aan jonge monteur installatietechniek nemen rap toe

De regio Almelo e.o. versterkt voortdurend de banden met de techniekbedrijven waar zij mee samenwerkt. Hoe? Door er met een groep geïnteresseerde docenten op bezoek te gaan, vragen te stellen en de behoefte te peilen als het aankomt op vmbo-leerlingen techniek. Het thema van deze bezoeken luidt: ‘Onderwijs meets Bedrijfsleven’.

Meer inzicht in installatietechniek

In mei bezocht een enthousiaste groep docenten in één middag twee bedrijven in Almelo: ColPro en Engberink Technische Installaties, fysiek pal naast elkaar gelegen en ook samenwerkend op projecten. Docenten Hans de Groot en Erwin Geerdink hadden de organisatie prima voor elkaar. Hans en Erwin: “Het doel van de deelnemende docenten is om meer inzicht te krijgen in de installatietechniek en de mogelijkheden voor onze leerlingen in dit vakgebied. Dit beeld werd ook praktisch nog eens versterkt door de rondleidingen door ColPro en Engberink Technische Installaties.” Belangrijk om te melden is dat deze bijeenkomst samen met Innovatiehub Almelo werd georganiseerd, een voor STO Amelo e.o. belangrijke samenwerkingspartner én soepele schakel naar de techniekbedrijven in de regio.

Inspirerende mix van presentaties

De bijeenkomst vormde een inspirerende mix van presentaties door uiteraard Engberink en ColPro, maar ook door REMO en SMEOT.  Engberink en ColPro benadrukten de vele mogelijkheden die zij technische mbo’ers bieden op niveau 2, 3 en 4. Bijvoorbeeld bij Engberink kun je dan denken aan functies als service- en onderhoudsmonteur, monteur werktuigbouwkunde maar ook kantoorfuncties zoals werkvoorbereider. REMO stipte nog eens aan dat haar eigen PIE-lokaal in de Kampus openstaat voor gebruik door álle Twentse vmbo-scholen. SMEOT benadrukte haar rol al BBL-opleider voor Metaal, Mechatronica en Verspaning.

Eisen aan monteur installatietechniek nemen rap toe

Interessant was de discussie tussen de deelnemende bedrijven en docenten. De kern? De rol en het belang van de installateur nemen door de energietransitie alleen maar toe. Gebouwen worden slimmer en moeten voldoen aan hogere duurzaamheidsnormen. Dit doet de vraag naar monteurs met kennis van W, E én ICT alleen maar groeien. Of, zoals Willem-Jan Fikken van Engberink het treffend formuleert: “Een monteur moet veel breder inzetbaar zijn en verstand hebben van elektrotechniek, werktuigbouwkundige installaties en ook een stukje loodgieterswerk.” Echter, dit betekent dat een monteur, en dat start al op het technisch vmbo, naast de harde techniek zich ook moet ontwikkelen op de ‘zachte’ factoren zoals flexibiliteit, probleemoplossend vermogen, zelfstandigheid en communicatieve vaardigheden.

Interesseren voor installatietechniek? Een behoorlijke uitdaging

Tegelijkertijd is het een behoorlijke uitdaging om de jeugd op het vmbo uit te leggen hoe mooi dit vak is en hoeveel kansen het biedt. De reden? Installatietechniek laat zich vaak moeilijk zien, het is veelal weggewerkt in gebouwen werkzaam. Terwijl het tegelijkertijd cruciaal is voor ons dagelijkse leven. Die relatieve ‘onzichtbaarheid’ voor jongeren doet juist het belang van samenwerking tussen het technisch vmbo en het installatietechnisch bedrijfsleven toenemen. Want tijdens (snuffel)stages, workhops, gastlessen en meer zijn het juist de bedrijven die écht kunnen laten zien hoe installatietechniek werkt! Zowel ColPro als Engberink gaf aan de samenwerking op deze vlakken met STO Almelo e.o. volledig te willen ontplooien, een mooi signaal! Na de rondleiding bij ColPro en Engberink werd er in het werkcafé afgesloten met een hapje en drankje.