Drukbezochte & dynamische Kick Off Sterk Techniekonderwijs Twente

Drukbezochte & dynamische Kick Off Sterk Techniekonderwijs Twente

Sterk Techniekonderwijs Twente is van start! De drukbezochte kick off op 14 januari in De Gieterij van ROC van Twente gaf een helder signaal af: ongeveer 300 partners staan in de startblokken om het technisch onderwijs en bedrijfsleven in Twente vier jaar lang maximaal te laten samenwerken. Ondersteund door professionele partners en een doelgerichte projectorganisatie.

Marjan Weekhout trad op als inleider. Zij is voorzitter stuurgroep Sterk Techniekonderwijs Twente en rector Twents Carmelcollege: “We mogen er machtig trots op zijn dat we met elkaar een goedgekeurde subsidieaanvraag hebben ingediend.” Vooral benadrukte zij de opvallend enthousiaste deelname van circa 250 Twentse techniekbedrijven, ook ruim vertegenwoordigd op de kick off: “Alles wijst erop dat het onderwijs en bedrijfsleven elkaar binnen Sterk Techniekonderwijs Twente structureel gaan vinden.” In totaal maken 300 partners zich hiervoor de komende vier jaar sterk.

Techniek laten zien overtuigt jongeren

André Jansen, bestuurslid van de VMO (Verenigde Maakindustrie Oost) onderschreef de trots van Marjan Weekhout: “We maken hier prachtige producten in Twente en daar mogen we trots op zijn. Maar de instroom van Twents technisch talent in het onderwijs is nu te gering. De kunst is deze jongeren heel aanschouwelijk te laten zíen wat je met techniek kunt, daarmee maak je hen enthousiast voor een technische studie. Met de middelen en mogelijkheden vanuit Sterk Techniekonderwijs Twente kunnen we dit een push geven, een geweldige kans ligt voor ons.”

Voortbouwen op reputatie vanuit maakindustrie

Gastheer John van de Vegt, voorzitter College van Bestuur ROC van Twente, schetste een uitdagend toekomstperspectief: “We gaan er met 300 partners doelgericht de schouders onder zetten. We hebben met de maakindustrie in Twente een uitstekende reputatie. ROC van Twente heeft 20% meer studenten in de techniek dan elders in Nederland. Aan de andere kant kampt 3 van de 10 technische bedrijven in Twente met een gebrek aan medewerkers. Het is onze plicht dit te overbruggen door het bieden van uitstekend technologisch onderwijs.” John benoemde ook de uitstekende samenwerking die er in Twente al ligt tussen basisonderwijs, vmbo’s, het mbo, gemeenten en bedrijfsleven.

Alles draait om passie en urgentie

Marjan Weekhout leidde vervolgens spreker, filosoof en cabaretier Paul Smit in. Ze benadrukte dat de sleutel tot het succes van Sterk Techniekonderwijs Twente ligt in ons vermogen om samen te werken. Paul Smit stak hierop in met hilarische voorbeelden van hoe ons brein werkt als het gaat om samenwerken. De kern van zijn flitsende presentatie? Samenwerken met elkaar lukt alleen als je drie dingen voor elkaar hebt: vertrouwen, plezier en gemak. Ook komen we pas écht met elkaar in actie als passie en urgentie op 1 staan. Twee elementen die precies de uitdagingen raken van Sterk Techniekonderwijs Twente.

Officiële opening

Sterk Techniekonderwijs Twente bestaat uit vijf regio’s: Hengelo, Oldenzaal, Enschede, Rijssen-Holten en Almelo, vandaar: Hoera! In een flitsende presentatie met drones stelden de vijf regioleiders zich voor, evenals de projectleider/penvoerder Hans Meinders en programmamanager Marieke Rinket: “We hebben met elkaar keihard gewerkt om hier aan de start te staan en gaan nu stevig aan de slag om met elkaar nog beter, mooier en vernieuwender vmbo-onderwijs te maken, samen met het bedrijfsleven en onze partners.”

Volop netwerken

Na het officiële gedeelte grepen alle deelnemers de kans om te netwerken met beide handen aan. Deze kick off bewees daarmee één ding: heel Twente is klaar voor de uitdagingen van Sterk Techniekonderwijs Twente!