Frits is van huis uit een zeer ervaren verspaner: “Inmiddels ben ik een jaar of 17 werkzaam bij Huima Specials als cnc-verspaner, -programmeur en -operator en praktijkbegeleider.” Huima Specials B.V. ontwikkelt en produceert al meer dan 75 jaar hoogwaardige aandrijvingen en aandrijfcomponenten. Frits heeft een drukke baan, maar nam alsnog de beslissing om vmbo-leerlingen in Twente op weg te helpen in het mooie vak van verspanen. Frits: “Die tak van sport in de metaal is soms wat onderbelicht en kan zeker nieuwe, jonge instroom gebruiken. Ons bedrijf, en dat zal ook voor collega-bedrijven gelden in de regio, kan bijna geen jonge leerling-verspaners meer vinden. Op het werk hebben we afgesproken dat we onze schouders eronder gaan zetten om jonge mensen weer enthousiast te maken voor het metaalvak. Met verschillende partijen hebben we overlegd hoe we dat als Huima Specials het beste kunnen doen, zoals met het opleidings- en ontwikkelingsfonds metaalbewerking OOM en Overijssels Vakmanschap. Aan de hand van die gesprekken is besloten dat ik eerst de opleiding voor het Pedagogisch-Didactisch Certificaat (PDC) zou volgen. Die cursus van een jaar heb ik in 2022 afgerond op Windesheim, gesubsidieerd door Stichting OOM.”
Tijdens deze opleiding had Frits een stageplek nodig. Frits: “In 2022 stonden we met Huima Specials op het Stedelijk Alpha/Bonhoeffer College tijdens de eerste editie van deze scholen van Techniek Tastbaar. Daar hebben we contact gelegd met de docent PIE/NaSk op het Bonhoeffer College. Via hem ben ik in januari 2023 één dag in de week stage gaan lopen op zijn school.” Inmiddels is Frits één dag in de week actief als hybride docent voor verspanen in klas 3 en 4: “Aan een draaibank werken kleeft in potentie een risico, dus voor die leeftijd mogen zij er nog niet aan werken. In mijn werk speelt veiligheid een grote rol en als hybride instructeur is dat ook het allereerste waarmee ik in de lessen begin.”
De eerste ervaringen van Frits zijn positief: “Ik ervaar het als superpositief om met jongelui te werken. Ze zijn lang niet altijd gemotiveerd, maar je krijgt soms hele mooie, onverwachte reacties van ze terug. Een voorbeeld? Ik ben weleens een hele dag met ze bezig geweest aan de draaibank en ze zeiden dat ze er niks aan vonden. Maar aan het eind van de les kwamen ze naar mij toe en zeiden: “Het was hartstikke leuk meneer!” Dat vind ik geweldig en stimuleert mijn inzet en motivatie nog eens extra.”
Frits wordt erg goed gesteund door zijn werkgever: “Huima Specials moet mij nog een dag in de week missen. Maar dat doen zij voor de goede zaak. Zij zien in dat je er écht moeite voor moet doen om enthousiasme te kweken bij jonge mensen voor het metaalvak. Dit betekent dat zij mij hiervoor een dag in de week vrij spelen, een bewuste en maatschappelijk verantwoord besluit.” Wel geeft Frits aan dat de typische verspaner een wat in zichzelf gekeerde persoon is: “Dat hoort bij de aard van het werk, je bent de hele dag nogal in je eentje bezig aan zo’n machine. Voor dit werk heb je weinig contact met je collega’s. Hele aardige mensen uiteraard, maar lesgeven zit hen van nature niet in het bloed. Daarom moeten we extra ons best doen om onder hen hybride instructeurs te vinden. Ik denk wel dat ik niet een stereotype verspaner ben, ook omdat ik meer in het bedrijf doe dan alleen verspanen.”
Frits werkt als hybride instructeur graag samen met de reguliere docenten PIE op het Stedelijk Alpha/Bonhoeffer College. Hoe staan zij hierin? Frits: “Vanaf het begon stonden ze direct heel erg open voor mijn komst. Ik ben een échte verspaner en dat zijn mijn collega-docenten niet, dus kan ik de ruimte pakken om instructies te geven op het vlak van verspaning. Daar komt nog een voordeel bij; door mijn inzet op de leerlingen kunnen de PIE docenten beter hun tijd verdelen tussen theorie en praktijk. Zij geven theorie in het theorielokaal en ik neem de praktijk voor mijn rekening, samen met Derk. Hij is fulltime instructeur en samen staan we in de werkplaats. Ik werk in een leuk en collegiaal team, dat is voor je werkplezier heel belangrijk.”
Frits heeft door zijn praktijkwerk bij Huima Specials ervaring met de laatste machines en technieken op het vlak van verspaning. Hoe ervaart hij de machines op het Stedelijk Alpha/Bonhoeffer College? “Die zijn best wel goed, maar de beitels zijn niet optimaal. Ik ben nu bezig met de vertegenwoordiger van Huima Specials om te kijken of zij voor het Stedelijk Alpha/Bonhoeffer College wat beitels en beitelplaten willen sponsoren. Je kunt je druk maken over het feit dat dit soort zaken misschien niet helemaal up-to-date is, maar je kunt het ook proberen op te lossen.” Wel heeft Frits moeten wennen aan de structuur van de school: “De organisatie daarvan is totaal anders dan in het bedrijfsleven, maar het is interessant om beide werelden te mogen ervaren.”