515 Hellendoornse leerlingen groep 7/8 ontdekken techniek

515 Hellendoornse leerlingen groep 7/8 ontdekken techniek

Op dinsdag 10 maart jl. bezochten maar liefst 515 leerlingen van 22 basisscholen uit de Twentse gemeente Hellendoorn eveneens 22 verschillende technische bedrijven. De Stichting Techniekdagen Hellendoorn-Nijverdal organiseerde dit evenement inmiddels voor het elfde jaar. Tijdens deze editie ondersteunde leerlingen uit het voortgezet onderwijs de deelnemende technische bedrijven. Een directe link met Sterk Techniek Onderwijs Twente.

Prikkelend programma

Als enerverende start van de Techniekdag ontvingen de bedrijven de basisschoolleerlingen met een spectaculaire film over de meest uiteenlopende beroepen in de techniek. Een prima ‘showcase’ van wat techniek allemaal te bieden heeft. Veel meer dan de leerlingen op deze dag met eigen ogen kunnen bekijken. Na de film volgde een uitleg over wat er binnen het bedrijf allemaal wordt gemaakt en vooral: hoe dat gebeurt. Na deze presentatie kregen de leerlingen een rondleiding door het bedrijf. Met eigen ogen zagen zij wie er allemaal in welke functies werken, wat er allemaal voor nodig is en ook: hoeveel erbij komt kijken om uiteindelijk iets gemaakt te krijgen.

Aan de slag met werkstuk

Na al die inspiratie was het actietijd voor de leerlingen zelf en stortten zij zich op een werkstukje: een helikopter met rotorbladen die op zonne-/lichtenergie draaien. De resultaten van hun inspanningen werden ’s avonds tijdens de ouderavond op het bedrijf opgehaald. Ideaal, want zo kregen ook de vaders en moeders, samen met hun zoon of dochter, een kijkje in de keuken van een techniekbedrijf. Ouders enthousiast maken voor techniek is namelijk ook een doel van deze Techniekdag én Sterk Techniek Onderwijs Twente.

Prijsvraag

Ook dit jaar was er weer een schoolreisje te winnen. De prijsvraag bestond uit een flink aantal vragen. De leerlingen konden deze beantwoorden na het raadplegen van de 22 websites van de deelnemende bedrijven. Ook onderdeel van de prijsvraag was een presentatie door de leerlingen waar hun beleving over de techniek van af moest spatten. De school met de meeste goede antwoorden en met de mooiste presentatie wint normaliter een geheel verzorgde dag naar het NEMO Science Museum in Amsterdam. Helaas gooide het coronavirus dit jaar roet in het eten en kon het schoolreisje niet doorgaan.

Ondersteuning leerlingen CSG Reggesteyn

Per bedrijf waren op de Techniekdag twee techniekleerlingen van CSG Reggesteyn (Nijverdal en Rijssen) present. Hun rol? Die van coach voor de leerlingen bij het maken van het werkstuk. Plus uiteraard het motiverend vertellen over hun keuze voor een technische studierichting. Naast de ondersteuning bij de werkstukjes hielpen de leerlingen ook met de organisatie in de bedrijven. Het mes snijdt op deze manier aan tenminste vier kanten. De techniekleerlingen maken kennis met een technisch bedrijf, ze ondersteunen de basisschoolleerlingen, ze ontlasten de bedrijven en ze zien in veel gevallen hun oude juf of meester. Mooi om te weten is, dat er leerlingen bij waren die zelf drie of vier jaar geleden als basisschoolleerling deze Techniekdag meemaakten. Zij gaven aan dat zij mede hierdoor enthousiast zijn gemaakt voor techniek. Een concreet bewijs dat dit soort initiatieven werkt.

Deze Nijverdalse bedrijven namen enthousiast deel aan de Techniekdag 2020:

Aannemingsmaatschappij Hegeman, Broeze Nijverdal, EuroMouldings, Hegeman Bouw & Infra, Installatiebedrijf A. Van Dijk, Machinefabriek PAVRO, Metal Machinebouwers, Nemaco, Nexus Infra, Niverplast, Profile Tyrecentre Heuver, Quadro Interieurbouw, Sallandse Wegenbouw, Sepawand, One – Off Solutions, Scharphof Campers, Ter Haar Bakkerijmachines, Van den Brink Staalbouw, Van Keulen Interieurbouw, Van Keulen Mobielbouw, Vd Berg Hellendoorn aannemersbedrijf en WM Roelofs & Zn.

Stuurgroepleden namens de bedrijven

Frank Hegeman, Wilfred Ligtenberg, Richard Nieuwenhuis en Paul van Keulen.

Namens de scholen

Henk Groot Wassink en Arjan ter Avest. De laatste zal in de naaste toekomst Henk Groot Wassink als representant vervangen.