Geslaagde training ‘Het geheim van een goede gastles of bedrijfsbezoek’

Sterk Techniek Onderwijs Zwolle aan de slag met trainingen in gastlessen geven

Wat is het geheim van een goede gastles of een succesvol bedrijfsbezoek? Dat hebben we op donderdag 16 januari proberen te ontrafelen tijdens een training van Rico Bakker van Jet-Net/Tech-Net bij TalentStad Beroepscollege.

Tijdens de training maakten we kennis met het platform ‘Gastlessen zó geregeld’ waar bedrijven en scholen elkaar kunnen vinden. We hebben het gehad over de verschillende onderwijsniveaus en hoe belangrijk het is om vooraf een goede afstemming met de school te hebben. Daarna hebben we ons op een interactieve manier verdiept in vijf techniektypes door te ontdekken welk techniektype wij zelf waren als 15-jarige. Wat zijn de drijfveren van de vernieuwers, de maatschappelijke toepassers, de doeners, de ontdekkers en de creatieve makers? Vaak overheersen bij een leerling de kenmerken van één type, maar zijn er wel degelijk kenmerken van de andere types aanwezig. We leerden dat als je alle techniektypes meeneemt in een activiteit, je de hele groep aanspreekt.

Absurde gastles
We hebben onszelf uitgedaagd om de meest absurde vorm van een gastles of bedrijfsbezoek te bedenken en deze daarna met meer realisme uit te werken. Het doel was om nieuwe werkvormen te bedenken. We hebben geoefend met het formuleren van leerdoelen, het invullen van een draaiboek en besproken hoe je ervoor zorgt dat door een prikkelende start de jongeren direct betrokken zijn. Kortom, we hebben veel tips gehad om een gastles en bedrijfsbezoek tot een succes te maken. We kijken terug op een geslaagde training die mede mogelijk was door de enthousiaste deelnemers van Breman, Scania, Schildersvakopleiding Zwolle en OVG Genemuiden.