Techniek Expertise Centrum

Bekijk het laatste nieuws

Meer nieuws

Leerlingen PIE naar Breman Installatietechniek in Zwolle

In de afgelopen weken zijn de PIE-leerlingen uit de derde en vierde klassen op excursie geweest naar Breman Installatietechniek in Zwolle. 

01 december 2021

Tweedeklassers basis/kader van OSG Singelland VHS gaan op bliksemstage

Woensdagochtend 13 oktober 2021 zijn alle tweedeklassers basis/kader van OSG Singelland van de locatie VHS bij in negen technische bedrijven op bezoek geweest.

28 oktober 2021

Twee M&T-leerlingen van OSG Singelland in Surhuisterveen lassen elke week bij Lasmotec

twee vierdejaars leerlingen Mobiliteit & Transport zijn al zo’n zes weken elke woensdagmiddag te vinden in een van de loodsen van Lasmotec Montage B.V.

26 oktober 2021

Techniek Expertise Centrum

Een techniek expertisecentrum moet in Zuidoost-Friesland voor een regionale aanpak zorgen. Zo kan een kwalitatief goed, breed opleidingsaanbod worden gecreëerd om voldoende mensen op te kunnen leiden voor een baan in de technieksector. Meer informatie over Techniek Expertise Centrum vindt u op de pagina ‘Over de regio’.

Genomineerd voor In de Spotlight

Samen werken wij aan de transitie naar een duurzame samenwerking voor techniek in de regio. Maar hoe ziet die samenwerking er uit, en wie zijn nou eigenlijk de dragende krachten achter STO? De Spotlight licht de meest aansprekende, innovatieve, of verrassende regionale initiatieven uit en laat zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Het initiatief Handproteses van het Techniek Expertise Centrum is ook genomineerd.

Inzending Techniek Expertise Centrum

 • Handproteses - Regio Drachten

  Op het Gomarus College in Drachten gaan binnenkort handprotheses voor kinderen gemaakt worden. Dit initiatief komt voort uit een samenwerking die is ontstaan met Stichting e-NABLE Nederland en indirect met het UMCG in Groningen. Stichting e-NABLE bestaat uit een groep vrijwilligers van over de hele wereld die met behulp van 3D-printers voor de ontvanger kosteloos 3D-geprinte handen en armen maakt. Door dit initiatief ontstaat er nu ook in Noord-Nederland een plek waar handprotheses gemaakt kunnen worden en hoeven kinderen die een prothese nodig hebben minder ver te reizen.

  Dit was niet gelukt zonder…

  Johan Vellema, conciërge en Techniekondersteuner bij Gomarus College Drachten.

  “Mijn ambitie voor het techniekonderwijs is dat het veel meer onder de aandacht komt bij de jongeren. Het onderwijs moet beter aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren en wat er op dit moment afspeelt in de wereld van de techniek. Dit betekent naar mijn idee sneller schakelen tussen onderwijsmethodes en lesmaterialen en veel meer gebruik maken van de expertise van het bedrijfsleven. Techniekles gebeurt niet alleen meer in het technieklokaal maar juist ook veel meer daarbuiten. Bedrijfsbezoeken, gastlessen, en meedoen in de praktijk van alle dag. Meer inspelen op wat er nodig is in de praktijk. De tijd van figuurzagen tijdens techniekles hebben we nu wel gehad. Met het handproteses project spelen we in op de moderne technieken die er nu zijn, 3D printers, programmeren, 3D tekenen. En op deze manier sluiten we ook mooi aan bij maatschappelijke initiatieven zoals E-NABLE Nederland. Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat de jongeren leren om te kijken naar de medemens en dat je ook leert dat vrijwilligers hard nodig zijn. Vandaar de term betekenisvol onderwijs.”

  Meer lezen