Volop techniek op het Gomarus College in Drachten

Volop techniek op het Gomarus College in Drachten

De bouw van een tiny house en een robot, het ontwerpen en maken van een loopfiets, strijden om de bokaal in de wedstrijd FIRST LEGO League; dit zijn zomaar een aantal projecten waar de vmbo- onderbouwleerlingen van het Gomarus College in Drachten druk mee aan de gang zijn.

Het idee van de bouw van een tiny house ontstond een poosje geleden. In eerste instantie werd het idee opgevat om een schaalmodel van een tiny house te gaan maken, maar Johan Vellema, inmiddels werkzaam op het Gomarus College in Groningen, vond dat er dan ook wel een op ware grootte gebouwd kon worden. Het project is een meerjarenplan; vorig schooljaar is klas 2BK begonnen met de allereerste schetsen van het tiny house en de eerste stappen in het bouwwerk, dit schooljaar zet de huidige 2BK-klas het project voort. Op het buitenterrein van het Gomarus College is speciaal voor dit project een plateau geplaatst, wat inmiddels de plek is waar leerlingen onder leiding van David Leenstra (docent T&V) en Paul Voorberg (docent PIE/T&V en coördinator STO) aan het tiny house werken. Soms mag er zelfs een hele schooldag aan besteed worden. ‘En mocht de huidige lichting het tiny house dit schooljaar niet afkrijgen, dan gaat de volgende lichting er weer mee verder,’ vertelt Voorberg.

Op het Gomarus College is enige tijd geleden het keuzeonderdeel Talentontwikkeling opgestart, een onderdeel waar leerlingen zich vrijwillig voor kunnen aanmelden. Zij kunnen zich elke dinsdagmiddag bezighouden met een techniekproject dat op dat moment loopt. Het ontwerpen en maken van een loopfiets is daar een voorbeeld van, maar ook de LEGO-wedstrijd rond robotica FIRST LEGO League. Afgelopen december vond daarvan de regiofinale plaats op CSG Liudger in Drachten, waarmee de leerlingen van Gomarus College een mooie prijs in de wacht hebben weten te slepen. Daarnaast werkt het Gomarus College ook samen met verschillende basisscholen in de omgeving. ‘Laatst zijn we met onze leerlingen naar basisschool De Arke in Nij Beets geweest om te kijken wat wij daar als Gomarus College kunnen betekenen. Ook zijn we naar de basisschool De Parel in Drachten gegaan om samen aan de slag te gaan met 3D-printen. De leerlingen van groep 6 hebben een eigen 3D-tekening gemaakt en die is op hun 3D-printer geprint. Het doel is dat de 3D-printer na deze impuls weer volop wordt gebruikt,’ aldus Voorberg. In juni vertrekt een groep leerlingen naar Den Helder om mee te doen aan de techwedstrijd Planet Robot. Daarvoor moet er in teamverband een robot (of meerdere) ontworpen, geprogrammeerd en gebouwd worden die de strijd aangaat met robots van andere scholen. Of de leerlingen van het Gomarus College Planet Robot-kampioen worden moeten we dus nog even afwachten.