Feestelijke opening project ‘Biodiversiteit’ in Biosintrum in Oosterwolde

Feestelijke opening project ‘Biodiversiteit’ in Biosintrum in Oosterwolde

De afgelopen maanden zijn leerlingen van zowel het primair als het voortgezet onderwijs samen met kunstvakdocenten Alie Popkema (beeldende kunst), Mariken Biegman (theater) en Nynke Venema (film) bezig geweest om het thema biodiversiteit te onderzoeken. Wat daarvan de resultaten zijn was afgelopen vrijdag 23 juni 2023 te zien in het Biosintrum in Oosterwolde bij de presentatie van het project ‘Techniek op z’n kop, thema biodiversiteit’.

De tentoonstelling werd geopend door Samantha van de Sluis, projectleider Duurzaamheid in de gemeente Ooststellingwerf. Er was van alles te zien: onder andere een hoge biodiversiteitstoren met plek voor vogels, egels, vlinders, bijen en andere insecten gemaakt door leerlingen van het Stellingwerf College, een theetafel waaraan kinderen insecten uitnodigen om op theevisite te komen, ‘biodiversiteitsstoelen’, wandpanelen met bewegende bloemen, natuurfoto’s, tekeningen, animaties en zelfgemaakte vogelhuisjes. Ook
konden kinderen een speurtocht doen.

Eerstejaarsstudenten van de opleiding Art & Vormgeving van ROC Friese Poort in Drachten verzorgden de opbouw en de inrichting van de tentoonstelling in het Biosintrum.

Aan dit project werkten leerlingen en leerkrachten van basisscholen CBS De Akker en OBS Boekhorst in Oosterwolde, CBS De Mandebrink in Appelscha mee, leerlingen en docenten van het Stellingwerf College onder leiding van technator en docent Onderzoek & Ontwerpen Astrid Rienks en studenten van de opleiding Art & Vormgeving op ROC Friese Poort in Drachten. De basisschoolleerlingen werkten hieraan onder de noemer ‘Wortels & vleugels’, onder leiding van Marjolein Spitteler. Wortels & Vleugels is een
programma voor duurzaamheidseducatie van Kunst & COO dat naast kennisoverdracht gericht is op bewustwording van kinderen in het primair onderwijs: het gevoel medeverantwoordelijk te zijn voor de aarde, te beginnen bij en gebaseerd op de directe omgeving.

Het project ‘Biodiversiteit’ valt onder het overkoepelende programma ‘Techniek op z’n kop’, waarbij de verbinding tussen scholen gezocht wordt en er een doorlopende leerlijn plaatsvindt. Vorig jaar gebeurde dit rondom het thema afval &recycling, volgend jaar zal er weer een dergelijk project plaatsvinden, dan rondom het thema energie.