Bezoek Wierda in Joure door leerlingen Liudger, OSG Singelland en PRO Drachten

Bezoek Wierda in Joure door leerlingen Liudger, OSG Singelland en PRO Drachten

Op drie verschillende woensdagochtenden in november brachten leerlingen van CSG Liudger locatie Splitting, OSG Singelland Surhuisterveen en PRO Drachten een bezoek aan Wierda in Joure. Hier zitten de vestigingen Wierda Voertuig Techniek bv (WVT) en Wierda Hybrid Technologies bv (WHT). Woensdag 9 november 2022 was het de beurt aan de leerlingen van PRO Drachten, richting Mobiliteit & Transport.

Als eerste werd er in de kantine van het bedrijf een korte presentatie gegeven. Onder andere de geschiedenis van het bedrijf kwam hierin aan bod, net als de verschillende werkzaamheden die uitgevoerd worden. Daarna werden de leerlingen in kleine groepen door verschillende medewerkers rondgeleid door de verschillende gedeelten van het bedrijf. Uiteraard namen ze een kijkje in de werkplaats van WHT waar medewerkers bezig waren met het ombouwen van gewone trucks naar trucks met een elektrische aandrijving, maar ook werd er uitgebreid in de werkplaats van WVT gekeken waar aan op maat gemaakte trucks gewerkt wordt. Werkzaamheden die voor WVT geen uitzondering zijn, zijn het verplaatsen van assen, het verhogen of verlagen van het dak en het verlengen of inkorten van een truck. Ook het magazijn en het kantoor waar de engineering plaatsvindt kwamen uitgebreid aan bod. Op elke werkplek werd door een medewerker verteld waar hij op dat moment mee bezig is, wat er zoal gebeurt op die werkplek, maar ook welke vooropleiding hij gedaan heeft en hoe hij bij Wierda terecht gekomen is. Een stagiair bij WHT liet zijn afstudeerproject zien: een afneembaar pakket dat op elke kraan geplaatst kan worden en er dus ook weer vanaf gehaald kan worden om het op een ander voertuig te plaatsen.

Duidelijk werd dat het bij dit bedrijf niet om ‘eilandjeswerk’ gaat; samenwerken is erg belangrijk voor het goed verlopen van een project.

Uiteindelijk gingen de leerlingen met een mooie muts met het bedrijfslogo naar huis en een envelop met meer informatie indien ze geïnteresseerd zijn in een carrière of stageplek bij Wierda.