Meer Wetenschap en Technologie op basisscholen door nieuw uitleenloket

Vandaag is het uitleenloket voor techniekmaterialen online op www.wtloket.nl. Dit uitleenloket maakt het voor leerkrachten van basisscholen makkelijker om materialen te lenen en daarmee interessante technologielessen te geven. Sterk Techniek Onderwijs NOO wil hiermee stimuleren dat er meer Wetenschap en Technologie activiteiten zijn voor kinderen in het primaire onderwijs.

Sterk Techniek Onderwijs Noordoost Overijssel lanceert vandaag het W&T-uitleenloket voor het primair onderwijs in de regio. Het loket (www.wtloket.nl) is de plek waarop alle techniek activiteiten in de regio samenkomen. Middels de activiteiten op de website worden basisschoolleerkrachten ondersteund bij het verzorgen van Wetenschap & Technologie lessen. Voor het komende jaar is er een gevarieerd aanbod ontwikkeld van challenges, workshops, techniekochtenden, events, leerkrachttrainingen en nog veel meer. Dit W&T-loket is vanaf vandaag dus ook aangevuld met een handig uitleenloket, voor het lenen van diverse materialen.

Wetenschap en Technologie van jongs af aan

Kinderen zien veel techniek en technologie om zich heen. Alleen al daarom is het belangrijk dat ze er kennis over opdoen en ermee leren omgaan. Bovendien passen lessen over Wetenschap & Technologie goed bij het streven om leerlingen op te leiden voor de samenleving van de toekomst. Het uitleenloket maakt het makkelijker om W&T- activiteiten toe te voegen in het primair onderwijs. Basisschool De Oase heeft als één van de eerste scholen gebruik gemaakt van het uitleenloket. “De materialen maken het mogelijk dat er in zowel de onderbouw als bovenbouw voldoende uitdaging zit”, aldus Stefanie en Miriam, leerkrachten van groep 6 en groep 2/3 van De Oase. Voor de jonge klassen hadden we de Cubetto en voor de oudere kinderen de microbits, waarmee de beginselen van programmeren worden uitgelegd. Op onze school hebben we het gecombineerd in een projectweek. We gaan zeker in de toekomst nog vaker gebruik maken van het uitleenloket!”

Groot aanbod

“Geluid, magneten, licht, constructies, temperatuur, groeien, aardbevingen: de meest uiteenlopende onderwerpen lenen zich voor wetenschap-en techniekonderwijs. Maar het is nog wel de kunst om deze lessen zo goed mogelijk te geven”, aldus Jan ten Napel van Sterk Techniek Onderwijs NOO. “Daarom bieden we naast de lespakketten ook trainingen en inspiratieworkshop aan. Zodat de leerkrachten goede handvatten hebben om de lessen goed in praktijk te brengen voor hun eigen klas.”

STO: één aanspreekpunt voor alle W&T-activiteiten

Sterk Techniek Onderwijs Noordoost-Overijssel stimuleert sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs door een breed scala aan activiteiten te organiseren. STO wil daarmee leerlingen al van jongs af aan in aanraking laten komen met nieuwe technieken en enthousiast maken voor een
technische opleiding en beroep. Een van de zaken die STO heeft ontwikkeld is het W&T-loket. Het streven is dat dit loket basisscholen ontzorgt bij de invoering van Wetenschap & Technologie activiteiten. Sterk Techniek Onderwijs NOO is een intensieve samenwerking van de regionale vo-scholen, het Fablab, het RTC Hardenberg, het Alfa-college en de lokale overheid en het bedrijfsleven om het technisch onderwijs in de regio te promoten.