Tweede STO Techniek Belevingsdagen een groot succes!

Tweede STO Techniek Belevingsdagen een groot succes!

Bijna 2000 leerlingen hebben op 12 en 13 oktober 2022 techniek mogen beleven op de tweede Techniek Belevingsdagen van STO-regio Capelle&Oostland.

De Techniek Belevingsdagen hebben tot doel leerlingen in de leeftijd van 10-13 jaar te laten beleven wat techniek is. Dat techniek zich ontwikkelt en innoveert. En dat de techniek interessant is om in te werken. Samen met de partnerbedrijven van Sterk Techniekonderwijs hebben we de leerlingen uitgenodigd actief met techniek bezig te zijn. En dat is gelukt! De kinderen konden er geen genoeg van krijgen!

Bij aankomst werden de leerlingen van groep 7 en 8 van het primair onderwijs en klas 1 van het voortgezet onderwijs getrakteerd op een korte theatervoorstelling met als thema “Techniek is meer dan je denkt”. Op bijzondere wijze werden de leerlingen meegenomen in de techniek en werden op een inspirerende manier uitgelegd dat eigenlijk alles techniek is.

Daarna mochten ze zowel binnen als buiten de sporthal bij 24 technische bedrijven techniek zien en vooral zelf doen! Ieder deelnemend bedrijf had activiteiten bedacht met materialen en technieken die zij in het dagelijks werk gebruiken. De leerlingen werden uitgedaagd om bijvoorbeeld buizen aan elkaar te zetten en zo een lekvrije waterafvoer te maken, ze mochten een digitale las maken, de wielen van een Formule 1 auto vervangen, spijkers in een blok slaan, gaten in een stuk metaal ponsen, voelen hoe zwaar een electrische zaag is, met bladblazers een wedstrijd doen, digitaal een werktekening afmaken, met VR de haven rond of een rondvlucht boven de regio maken, etc.

Na twee dagen geven bedrijven aan er volgend jaar weer bij te zijn en nu alvast na te denken welke activiteiten aangeboden gaan worden. De decaan heeft alles uitgeprobeerd om een goed beeld te hebben over de mogelijkheden in techniek. De docenten en begeleiders geven complimenten dat het goed georganiseerd is en dat het teruggetrokken kind in de klas, met rode wangen alle stands afloopt om geen activiteit te missen. Daar doen we het voor! Uiteindelijk hopen we met deze dagen meer leerlingen in het techniek onderwijs te mogen verwelkomen, aldus Leonie van Haren, Programmamanager van STO regio Capelle&Oostland.

Als het aan ons ligt, organiseren we dus in 2023 opnieuw de Techniek Belevingsdagen en wie er meer van wilt weten, kan altijd contact opnemen.