Honderden leerlingen VMBO participeren in een bedrijvencaroussel

Honderden leerlingen VMBO participeren in een bedrijvencaroussel

De keuze voor een technische opleiding is dalende bij leerlingen, de behoefte aan technische mensen groeit. Om de dalende cijfers in technische opleidingen tegen te gaan en de toekomst in de technische sectoren veilig te stellen, is in Assen en regio het programma Sterk Techniek Onderwijs (STO) gestart. Eén van de activiteiten is een netwerkbrede bedrijvencaroussel die zal plaatsvinden van 27 t/m 30 september in verschillende vmbo-scholen.

Om de doelstelling van STO Assen en regio het behalen van 5% meer jongeren in technische opleidingen, worden er heel veel activiteiten voor leerlingen en docenten in deze regio georganiseerd. Eén daarvan is de bedrijvencaroussel. De bedrijvencarroussel gaat plaatsvinden tussen 27 en 30 september. In totaal nemen 550 VMBO-leerlingen van acht verschillende scholen in de regio deel aan deze activiteit.

Het is voor het eerst dat op een dergelijke bedrijvencaroussel op deze grote schaal plaatsvindt.

Vier bedrijfsbranches geven een praktische workshop aan de leerlingen van leerjaar 1 en 2 van de vmbo-locaties in Assen: PrO-Assen, Penta, Salland en Terra. De vmbo vestigingen van Terra Eelde, Volta Beilen en Dr. Nassau College Gieten volgen dezelfde workshop op een van de locaties in Assen. Drenthe Tours zal, als partner van STO Assen en regio de busreizen tussen de verschillende locaties verzorgen. Naast de vmbo leerlingen is er ook een groep ISK-leerlingen uit Assen aanwezig om zicht te oriënteren op technische beroepsmogelijkheden.

De leerlingen kunnen vier praktische activiteiten uitvoeren die worden verzorgd door de volgende bedrijven: Bouwmensen DNWO, de Schildersvakopleiding, Kumoworld, Stevast Beilen en Wij-Tech/Harwig in samenwerking met OBM(opleidingsbedrijf metaal) en IWNederland (opleidingsbedrijf elektro-en installatietechniek).

De leerlingen zetten iets in elkaar, leren wat de technische werking is en waar dit wordt toegepast. Leerlingen gaan echt de handen uit de mouwen steken tijdens de workshops. Door het volgen van deze workshops krijgen de leerlingen meer zicht op de mogelijkheden in technische beroepen, op de mogelijke keuzes in de bovenbouw van het vmbo en vervolgopleidingen in het mbo. Een baan in de techniek biedt heel veel kansen voor leerlingen om zich verder te ontwikkelen!