Professionalisering STO Amstelland

Inspiratie tijdens de STO Professionaliseringsmiddagen

De eerste STO professionaliseringsmiddagen van dit schooljaar zitten er op. Na een jaar van voornamelijk online activiteiten was het een feest om live met elkaar op pad en aan de slag te gaan.

Alle betrokken STO docenten ontmoetten elkaar tijdens de Kickoff meeting op 16 september 2021 op Vakcollege Thamen. Vanuit elke school werd vol enthousiasme verteld over de STO ontwikkelingen in zijn/haar school. Van Greencart tot Huis van Thamen, van Makerspace tot Robotica. Naast de uitwisseling van kennis en ervaringen was er tijd om een kijkje te nemen in het SkillsLab van Thamen en is er input opgehaald voor de invulling van het professionaliserings-programma voor dit schooljaar.

Het programma werd vervolgd op 7 oktober 2021 met een workshop over Beta & Tech Mentality en de 7 Werelden van Techniek. Saskia Reijns, STO projectleider Actielijn 2: “Voor sommigen was dit een opfrisser van hun kennis, voor anderen nieuwe input en een welkome basis om bij het ontwikkelen van de lessen te gebruiken.” Het Beta & Tech Mentality model en de 7 Werelden van Techniek zullen telkens weer terugkomen tijdens de professionaliseringsactiviteiten.

Met deze bagage op zak konden we On Tour met STO Amstelland. Op 28 oktober 2021 brachten we een bezoek aan Circl op de Zuidas in Amsterdam, waarbij het thema’s Duurzaamheid en Circulariteit centraal stonden. Directeur Merijn van den Bergh leidde ons rond door het circulaire gebouw en liet ons de innovatieve technische aanpassingen zien. Saskia blikt terug: “Het is mooi om het thema duurzaamheid zo concreet vertaald te zien in de praktijk. Met daarbij een realistisch verhaal over wat werkt en wat niet werkt.”. Deze input nam iedereen mee bij het 2e deel van het programma. Onder leiding van Jacomijn de Vries en Guido Bastiaans van O3-Effect ging iedereen aan de slag met de vertaling naar een eigen techniekles waarin duurzame ontwikkeling centraal staat. Dat leidde tot creatieve lesideëen: ‘Vang het licht dat geproduceerd wordt tijdens het lassen op met zonnepanelen en zet het om in elektriciteit’. Of: ‘Laat leerlingen zelf plastic verzamelen en verwerken met een pellet extruder om zo eigen filament te produceren voor de 3d printer’.

In januari 2022 gaan we door met het 2e deel van het programma. In verband met Corona helaas niet met de geplande bedrijfsbezoeken, maar er wordt gewerkt aan een alternatief programma.