Ontsnapt uit het Huis van Alvara

Ontsnapt uit het Huis van Alvara

In november 2021 bezochten de 1e jaars leerlingen van Vakcollege Thamen en de 2e jaars leerlingen van Panta Rhei de Escaperoom ‘Het Huis van Alvara’. En gelukkig wisten ze allemaal te ontsnappen. “Wanneer mogen we weer?” was een veelgehoorde opmerking van de leerlingen.

Om te ontsnappen moesten de leerlingen onder meer het huis isoleren, leidingen aanleggen en een robotarm besturen om een maaltijd te bereiden. Naast deze escaperoom speelden de leerlingen ook educatieve spellen. Dit bezoek was een onderdeel van het lesprogramma Beta Tech Experience waarin de leerlingen spelenderwijs hun eigen talenten, de veelzijdigheid van techniek en de rol die techniek speelt in onze en hun toekomst ontdekken. Bovenal maakt het leerlingen enthousiast door zelf te doen, in plaats van te luisteren of te kijken.

Volop enthousiasme was er zeker. Docent Inge Smits van Panta Rhei: ”De leerlingen vroegen me: “Is het nu al voorbij?”. Ook werd er na afloop druk nagepraat over de ervaringen en opdrachten die een ieder had gedaan. Docent Monique ten Hoedt van Vakcollege Thamen: “Het was niet altijd makkelijk voor ze, maar de leerlingen waren supertrots dat ze het toch voor elkaar kregen om de escaperoom op te lossen. En elke leerling, ongeacht het niveau, kon er een bijdrage aan leveren.” “Ook de meiden deden enthousiast mee”, merkte Inge. “En het leuke is dat meiden soms ‘anders’ denken en tot verrassende oplossingen komen.”

Het lesprogramma bestaat uit een voorbereidende les, het bezoek aan de Escaperoom en een afrondende les. Monique is tijdens de voorbereidende les uitgebreid ingegaan op het thema Duurzaamheid. Wat gebeurt er als het hier zou overstromen? En wat kun je dan doen? Het leidt tot bewustwording van wat er om je heen gebeurt. Bij de voorbereidende les vulde elke leerling ook een vragenlijst in over zijn of haar technische interesses en drijfveren. Inge vertelt: “Het was leuk was om te zien dat de leerlingen tijdens alle lessen meer over zichzelf leerden. Ze hebben ervaren dat techniek ook bij hen kan passen en leuk is om te doen.“

De deelname aan dit programma was dit jaar nog een pilot voor STO Amstelland. Na de evaluatie bepalen we of het een vast onderdeel van het LOB programma wordt.