Handen uit de mouwen tijdens VMBO On Stage

Handen uit de mouwen tijdens VMBO On Stage

Van autobanden verwisselen, een bekisting timmeren, muren metselen tot aan metaalbewerken; meer dan 800 vmbo-leerlingen gingen voor een dagdeel aan de slag bij bedrijven in de regio in het kader van de Doe Dag van VMBO On Stage. Ze kregen een rondleiding, maakten kennis met medewerkers en probeerden het beroep uit. Zo ontdekken zij legio mogelijkheden. Uit de technische sector deden bijna 70 beroepen mee.

Een van de betrokken bedrijven is Stieva Metaal Groep in Aalsmeer. Dit bedrijf richt zich op het bewerken van metaal in de breedste zin van het woord. Als het van metaal is, kan Stieva het maken. Hoe moeilijker, hoe leuker! Ponsen, lassen, frezen en schuren. Voor het middagprogramma van de Doe Dag bij Stieva hebben zich vier enthousiaste jongens gemeld. Zij zijn dolenthousiast over techniek en willen graag meer leren over metaalbewerking. “Ik vind metaal geweldig”, vertelt een leerling van het Vakcollege Thamen. “Vanmorgen was ik bij jacht- en scheepsbouwbedrijf Gouwerok waar ik mocht lassen. Dat vond ik super leuk. Bij dit bedrijf hoop ik te ontdekken wat je nog meer met metaal kunt doen en wat je ervan kunt maken.” Na een korte bedrijfspresentatie en een rondleiding, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. De leerlingen gaan een animatiefiguur uit Minecraft bouwen. Hiervoor moet metaal worden gebogen, gaten geboord en onderdelen aan elkaar worden gelast. “Dit is vet!”, roept een van de leerlingen enthousiast. “Het zou wel heel leuk zijn als ik later ook dit soort vette dingen zelf kan maken. Dan ga ik ze eerst tekenen op een computer en laat ik daarna gewoon de machine het werk doen. Dat kan, heb ik net geleerd.”

Veen en Amstelland On Stage is een beroepskeuzeproject voor vmbo-leerlingen uit de regio’s Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en De Ronde Venen. Meer dan achthonderd leerlingen en honderdveertig bedrijven uit de sectoren Handel, Zorg, Groen en techniek doen hieraan mee. In 2022 wordt de vierde editie van VMBO On Stage georganiseerd.