Externe keuzevakken bij Panta Rhei

Externe keuzevakken bij Panta Rhei

Jasper is 4e jaars PIE leerling op Panta Rhei, net geslaagd en speciaal voor dit interview naar school gekomen. Hij vond het erg leuk om het keuzevak Besturen en automatiseren bij Tetrix te volgen. “Je bent een keertje ergens anders. Je maakt het bedrijfsleven mee. En hier hebben ze niet alle machines en materialen en bij het bedrijfsleven wel.”

Ook de manier van lesgeven vond Jasper fijn. “Ze gaven wel een opdracht maar je mag zelf uitvinden hoe en wat. Zelf uitvinden vind ik heel leuk en ook nadenken hoe alles in elkaar zit.” Uitdagend was het teamwork dat bij de opdracht hoorde. “Dat was wel eens lastig, omdat niet iedereen altijd even gemotiveerd was.” Raymond Spruijt (docent PIE) vertelt: “Dat is natuurlijk wel eens lastig. Maar van te voren denken we goed na over de groepssamenstelling. En de groepen worden relatief klein gehouden, maximaal 8-9 leerlingen per groep.”

Naast een kijkje in de keuken van het bedrijfsleven en het leren samenwerken, levert het meer leermomenten op voor de leerling. “Ze krijgen les van verschillende docenten en leren zo omgaan met andere waarden, normen en eisen die er gesteld worden”.

Ook voor opleidingsbedrijf Tetrix was het een mooie leerervaring. Duco van Wijk, promotiemedewerker bij Tetrix: “Voor ons was het de eerste keer dat wij een keuzevak voor een VO school konden organiseren. Dan is het even wennen dat deze jongens nog het echte schoolsysteem gewend zijn. Maar over het algemeen werd het lesgeven aan deze groep als leuk en uitdagend ervaren. Een andere uitdaging was het bepalen van het niveau. Door Corona ontbrak het aan wat basiskennis. Hierdoor hebben we een deel van onze lesstof die we hadden voorbereid, moeten schrappen en alternatieven moeten bedenken.”  De leerlingen van Panta Rhei hebben over het algemeen leuke en leerzame weken gehad, waarin zij met veel verschillende technieken in aanraking zijn gekomen. “We kijken er naar uit om in de toekomst meer keuzevakken aan te kunnen bieden.“

Naast de samenwerking met Tetrix heeft Panta Rhei dit schooljaar nog drie keuzevakken extern gerealiseerd: Koudetechniek (Stulz), Fietstechniek (NexTechnician) en Gevelopeningen (Bouwmensen Diemen).  Over de samenwerking vertelt Raymond: “We hebben een aantal bedrijven aangeschreven. Bijna iedereen reageerde positief. De welwillendheid is er dus, maar het moet financieel ook haalbaar zijn. We zijn namelijk op zoek naar duurzame samenwerkingen die ook blijven bestaan na de STO periode. En het moet haalbaar zijn in het rooster.”

Met de leerlingen, docenten en opleidingsbedrijven is er inmiddels geëvalueerd. Hieruit kwamen de volgende aandachtspunten naar voren: 1. Zorg voor een juiste verhouding tussen theorie en praktijk en 2. Houd er als (opleidings)bedrijf rekening mee dat vmbo-leerlingen geen mbo-leerlingen zijn die al gekozen hebben voor jouw opleiding. Dat vergt een wat andere benadering. Raymond heeft nog een tip aan de (opleidings)bedrijven: “Als je leerlingen ziet die gemotiveerd en enthousiast zijn, ga dan met ze in gesprek en geef ze extra aandacht. Dat zijn namelijk de leerlingen die je wilt binnenhalen en waarvan je moet zorgen dat ze voor jouw opleiding of richting kiezen. Ze komen niet vanzelf.”

Jasper gaat nu eerst van de zomervakantie genieten. Daarna gaat hij naar het ROC Westpoort om daar de opleiding Technicus Engineering Elektrotechniek te doen. “Dat vind ik echt superleuk.”