28 mei 2019

Startups gaan werven voor techniekprofiel

Kiezen voor vmbo-techniek

De arbeidsmarkt staat te springen om goed opgeleid technisch personeel. Er kiezen echter steeds minder leerlingen voor het technisch vmbo. Het ministerie van OCW schrijft een wedstrijd uit voor startups die innovatieve oplossingen kunnen bieden om vmbo-leerlingen te laten kiezen voor techniek. De directie Voortgezet Onderwijs van het ministerie van OCW is aanvullend op zoek naar startups en scaleups die innovatieve oplossingen kunnen bieden om het keuzeproces van kinderen (en hun ouders) verder te ondersteunen. Het gaat dan om de keuze van basisschoolleerlingen voor de middelbare school met techniek en de keuze van tweedejaars vmbo-leerlingen voor een technisch profiel.

Pitchen

De uitdaging is concepten te pitchen met een haalbaar plan om op een innovatieve manier te stimuleren dat meer kinderen kiezen voor vmbo-techniek.
De concepten (oplossingen en/of producten) moeten:

  • zoveel mogelijk kinderen stimuleren om voor technisch vmbo te kiezen;
  • vernieuwing bieden voor het onderwijsveld;
  • onderbouwd zijn met een duidelijke visie.

Het concept dient een aanvulling te zijn op het programma Sterk Techniekonderwijs. 

Startups moeten vmbo-scholieren verleiden

100 miljoen trekt dit kabinet uit voor het technisch vmbo. Maar dan zijn er ook leerlingen nodig die kiezen voor techniek. Omdat steeds minder vmbo-leerlingen dat doen, schrijft minister Slob een wedstrijd uit onder startups om met ideeën te komen.