Beleidsstukken die relevant zijn voor het programma Sterk Techniekonderwijs.
Taak, opdracht en samenstelling van de adviescommissie.
Digitale kaart met een overzicht van alle regio’s.
Regioportretten gemaakt in een landkaart met daarin regiospecifieke gegevens.
In deze tool vindt u de leerlingenaantallen per vestiging.
Op deze pagina vindt u facts & figures van alle arbeidsmarktregio’s.
Voor regio’s is kosteloos ondersteuning beschikbaar om te helpen bij het maken en het realiseren van de plannen.
Overzicht van ondersteuners.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan.
Bekijk alle webinaropnames in de serie STO LIVE.
Nieuws over het project Sterk Techniekonderwijs.
Interessant nieuws uit de 78 regio´s.
Agenda met bijeenkomsten over het project Sterk Techniekonderwijs.
Georganiseerde bijeenkomsten in de 78 regio´s.
Activiteiten van het project Sterk techniekonderwijs.
Die ene projectleider die altijd aan de details denkt, de gemeentelijke beleidsmedewerker die techniek hoog op de agenda zet, de manager van het tofste stagebedrijf uit de regio of de docent die met STO-gelden een supermooi technieklokaal heeft ingericht: wij waren op zoek naar… de STO’er van 2024!
De 5 genomineerden voor STO’er van het jaar zijn bekend! In de komende weken vóór de bekendmaking van de winnaar op de landelijke dag zullen we de STO’ers alvast aan jullie voorstellen!
Peter Kwakernaak is door meerdere collega’s genomineerd voor STO’er van het jaar, en dat is niet voor niets. Peter is docent PIE op het Experience College in Rotterdam, een kleurrijke school met veel leerlingen uit de armere Rotterdamse wijken.
Hij is medebedenker van de verdiepende stages, waarmee hij ook een bijdrage geleverd heeft aan STO landelijk tijdens een STO live webinar. Sinds hij begonnen is bij het Experience College is het vak PIE opgebouwd tot een aantrekkelijke opleidingsplek, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Een collega vertelt: “Voor onze leerlingen is het belangrijk dat alle ingezette acties leiden tot het verkleinen van de kansenongelijkheid. Door te laten zien dat techniek een prachtig vak is, stromen (bijna) alle leerlingen van het Experience College afdeling PIE door naar een technische vervolgopleiding of in een BBL-traject of in een BOL-traject.”
Niet één, twee, maar drie keer werd Wendy Raaff genomineerd voor STO’er van het jaar! Volgens haar collega’s is Wendy kartrekker van het eerste uur, en levert vanaf de oprichting van STO een belangrijke bijdrage aan dit programma. Wendy is professioneel, enthousiast, denkt goed mee, heeft oprechte interesse én is een doorzetter. Haar collega’s vertellen: “In haar periode van verminderde energie door Long-Covid heeft zij zich naar kunnen ingezet voor STO. Afstand nemen past niet bij haar; ze wil er voor de volle 100% tegenaan, ook als dat even niet kan. Dit getuigt van een onvoorwaardelijke liefde voor haar vak en haar kindje: STO!”
Als er iemand ambassadeur van de techniek is, dan is het docente Annuska Sprengers. Annuska zet zich in voor de verbreding van Sterk Techniekonderwijs. Zo geeft zij elke week namens STO inspirerende technieklessen aan groepen 7 en 8 van de basisscholen uit de regio en is ze bezig met het oprichten van de richting T&T op de mavo. “Toen al haar brugklasleerlingen meededen aan de TechniekWedstrijd en kermisattracties maakten, organiseerde Annuska twee jaar op rij een heuse kermis na schooltijd, zodat de ouders langs konden komen om te werken te bewonderen. Inclusief discolampen en popcorn. Van haar wil je er wel 10 in je team!”
STO is niet mogelijk zonder het (regionale) bedrijfsleven. Ankie Janssen is vanuit het bedrijf Elektro Scheppers enorm actief in STO Zuid-Limburg! Ze zit boordevol ideeën om leerlingen enthousiast te maken voor de technische sector. En hierin gaat ze nét een stap verder. Zo huurt ze vloggers in, maakt ze podcasts samen met de bedrijvencoördinator, bedenkt ze challenges voor het VO en gaat ze met het bedrijf ook naar het PO. “Ankie blijft in beweging en blijft met nieuwe dingen komen. Ankie weet mensen in beweging te brengen. Ankie wil leerlingen laten ervaren. Ankie verbindt. Ankie denkt out-of-the-box. Ankie is heel actief op sociale media om de beeldvorming te veranderen.”
Jos Bemelmans
Coördinator Programmalijn, STO Zoetermeer
“Jos is STO!” zo omschrijven zijn collega’s hem. Maar zelfs vóór de start van STO was Jos al bezig met waar STO voor staat: jongeren het gevoel geven dat ze het wél kunnen. Hij heeft een hart voor zijn leerlingen en is de meest bevlogen techniekaanjager van de regio. Daarnaast kijkt Jos verder en probeert hij samen met het mbo de geïntegreerde leerroute Service Manager Gebouwen te ontwikkelen. Een aanwinst binnen STO: “Jos gaat binnenkort met pensioen, maar wij willen hem niet kwijt! Ook de leerlingen zijn dol op hem. Hij is recht door zee, wars van beleid en teveel overleg, gewoon doen en aan de slag.”
Er staat een team van ondersteuners klaar met verschillende expertises.
Bekijk de leerlingen per vestiging, leerlingstromen en arbeidsmarktinformatie.