Word jij onze nieuwe technisch instructeur met een PDC op zak?

Word jij onze nieuwe technisch instructeur met een PDC op zak?

STO Twente biedt heel veel kansen aan vmbo-leerlingen en ook aan hun techniekdocenten. Maar wist je dat STO Twente ook de rode loper uitrolt voor (aankomend) technisch instructeurs die hun Pedagogisch-Didactisch Certificaat (PDC) willen halen? Behoor je tot die doelgroep of heb je die droom? Grijp nu je kans en begin in het najaar aan de studie waarmee jij in je onderwijsloopbaan het verschil gaat maken!

Wat is een Pedagogisch-Didactisch Certificaat (PDC)?

Een Pedagogisch-Didactisch Certificaat is een bewijs dat een (aankomend) instructeur pedagogisch en didactisch bekwaam is om praktijklessen te geven in het vmbo. Een leertraject waarbij je kennis en vaardigheden opdoet op het gebied van pedagogiek en didactiek. Je vakkennis heb je natuurlijk al, maar met het PDC leer je hoe je die kennis zo goed en aantrekkelijk mogelijk overbrengt op vmbo-leerlingen.

Voor wie is het PDC onmisbaar?

Ben je nu instructeur in het vmbo? Bij techniek of bij een andere afdeling? En wil je naar jouw ‘next level’? Dan sta je met het officiële PDC een stuk sterker in je job. Of misschien werk je al op een vmbo, bijvoorbeeld als onderwijsassistent, en wil je technisch instructeur worden door de opleiding te volgen. Ook dan is het PDC jouw springplank naar een mooie uitbouw van je loopbaan. Dan is er nog een derde groep die we ook graag prikkelen om hun PDC te behalen: technici die nu in een bedrijf werken en graag de stap naar het technisch vmbo-onderwijs willen maken als instructeur. Jouw start met het behalen van je PDC maakt je al direct extra gekwalificeerd én gewild. Wist je dat je met het PDC op zak ook kunt doorleren voor docent?

Is de opleiding zwaar?

Het tijdbeslag is goed te doen, geven eerdere deelnemers aan. Het gaat om circa 20 bijeenkomsten.    Je volgt de opleiding samen met een groep gelijkgestemden. Je hebt pauzes, eet na elke les samen en bouwt daardoor support en contacten in het technisch onderwijs op. Je wisselt onderling kennis en ervaringen uit en ondersteunt elkaar bij het huiswerk. En wat de één niet weet, weet de ander altijd wel.

Locatie, tijdbeslag en kosten

Hogeschool Windesheim verzorgt de opleiding, waarschijnlijk op het C. T. Stork College in Hengelo. Dus in de regio, met relatief weinig reistijd. De lessen starten aan het eind van de middag en lopen door tot aan het begin van de avond. Ook eet je dus gezellig samen. De inbreuk op je normale werktijd is daarmee minimaal. En de kosten? 0 euro, want STO Twente neemt alle kosten voor het behalen van jouw PDC-certificaat voor haar rekening.

  • De start van de opleiding is afhankelijk van het aantal aanmeldingen, maar waarschijnlijk na de herfstvakantie 2025.
  • Wil je meedoen? Meld je dan aan voor 1 september zodat wij alles kunnen regelen.
  • Er volgt nog een informatiebijeenkomst voordat de opleiding begint.

Wil je eens met iemand praten die het PDC al op zak heeft?

Dat kan! Mail even met Marieke Rinket, programma manager STO Twente, en zij koppelt je aan een instructeur die graag al je vragen beantwoordt.

Wat moet je werkgever doen?

Uiteraard heb je de support van je werkgever nodig. Tien tegen één dat deze ook enthousiast is. Heeft je werkgever vragen over het PDC-traject? Ook die beantwoordt Marieke Rinket graag.

Heb je vragen?

Hier vind je meer info: www.windesheim.nl/opleidingen/deeltijd/cursus/pedagogisch-didactisch-certificaat-voor-instructeurs. Ook Marieke Rinket kan je verder helpen.

marieke.rinket@stotwente.nl