De 29 meiden uit leerjaar 1 vmbo werden verdeeld zodat ze de drie verschillende workshops in roulatie konden volgen: Elektrotechniek, Werktuigbouw/mechatronica en een kennismaking met het vak BWI in het naast De Gieterij gelegen Techniekhuis. De meiden werden begeleid door Ynske van der Meulen en Edwin Dangremond, beiden docent Natuur & Techniek. Maar ook Technolab beheerders Bram Bosch en Koen Vehof ondersteunden waar zij maar konden. Ynske: “Verleden jaar hebben we geïntroduceerd dat meiden zich actief moesten opgeven voor Girls’ Day en zo werkte het dit jaar opnieuw. Als resultaat zie je dan een verhoogde motivatie.”
Gert-Jan Fisscher is bij ROC van Twente docent aan het College voor Metaal, Elektro & Installatietechniek: “In onze workshop laten we de meiden elektrotechniek ontdekken. Ze solderen een digitale dobbelsteen, met een kleine, voorgeprogrammeerde processor. Deze stuurt de lampjes aan die de getallen (ogen) op de dobbelsteen vormen. Deze dobbelsteen is ontwikkeld door onze studenten en de meiden konden het resultaat van hun werk trots mee naar huis nemen.” Ook mochten de meiden aan de slag met schakelingen uit een gele koffer maken die speciaal ontworpen is door het ROC. Door middel van metalen handjes en een meidenkring werd er een levende stroomkring gemaakt. De opgetelde leerervaring volgens Gert-Jan? “Leren solderen en ook: wat is stroom? Wat is spanning? Over solderen gesproken: meiden hebben hiervoor een meer dan gemiddelde aanleg door een fijnere motoriek in onder andere de toppen van hun vingers, legt Gert-Jan uit. Student Ype is net afgestuurd voor technicus engineering aan ROC van Twente, met de focus op elektronica. Hij hielp de deelnemers aan de workshop. Ype: “Naast techniek is het ook heel leuk om zo aan kennisoverdracht te kunnen doen.”
De workshop werktuigbouw/mechatronica bood een mooie combinatie van metaal en elektra. Edwin Dangremond, docent N&T onderbouw op de Waerdenborch. “De leerlingen maakten in deze workshop een discolicht. Ze ontdekten heel praktisch werken met elektronica zoals een netsnoertje aansluiten met ook de bewerking strippen en een blokje aansluiten. Ook werktuigbouwtechnisch gingen ze aan de slag zoals met gaatjes aftekenen en die vervolgens boren.” Op school kregen de leerlingen hierop al een soort voorbereiding. Edwin: “Op De Waerdenborch zijn ze ook al bezig met dit soort bewerkingen, alleen met metaal werken ze nu tijdens deze Girls’ Day voor het eerst.” Ook Edwin viel de rustige aanpak en toewijding van de meiden op. Welk belang ziet Edwin van Girls’ Day? “Het biedt toch een wat laagdrempeligere gelegenheid om met techniek en technologie kennis te maken, je merkt veel saamhorigheid onder de deelnemende meiden.”
Twee meiden die deelnamen aan deze Girls’ Day zitten niet op het vmbo. Zij komen van de havo/vwo (leerjaar 1) van De Waerdenborch en volgen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) Zij hadden ook zin om mee te gaan en zij gingen enthousiast in op de uitnodiging van Ynske: “Er was plek voor hen over, dus waarom niet? Hoe meer meiden we voor techniek interesseren, hoe beter.” En deze twee leerlingen zelf? “Ook wij hebben belangstelling voor techniek. We zijn doeners en houden niet van stilzitten.”
De workshop bij het Techniekhuis bestond uit twee delen. De leerlingen volgden eerst een puzzeltocht door het Techniekhuis met allerlei bouwgerichte vragen. Zoals: Waar dient een fundament voor? Of: Waarom draag je een helm op de bouw? Goed nieuws: de scores op deze vragen vielen heel hoog uit, met veel leerlingen die álle vragen goed hadden. Deel twee bestond uit meiden uit diverse leerjaren van de bouwopleiding in het Techniekhuis. Zij gaven uitleg aan de vmbo-girls over hoe je gebouwen via een computerprogramma leert ontwerpen. zoals een woning, bedrijfspand of bushalte. Kelsey Groot Roessink is middenkaderfunctionaris Bouw & Infra namens ROC van Twente in het Techniekhuis: “We wilden de meiden zo meegeven dat je in je functie in de bouw niet per se op de steigers in de uitvoering staat. Er is veel meer mogelijk.” Een eye opener voor veel meiden die denken dat je in de bouw per definitie bouwhandelingen uitvoert zoals zagen en metselen, met een helm op en in weer en wind. Kelsey: “Een gebouw digitaal ontwerpen is schoon werk waarin techniek en creativiteit heel mooi samenkomen.”
Bram Bosch is beheerder van het Technolab van de Waerdenborch in Goor, en gedeeltelijk ook voor het Technolab in Holten, samen met Koen Vehof: “Dit is mijn eerste Girls’ Day en speciaal voor de gelegenheid heb ik mijn nagels gelakt! Ook voor mij is deze Girls’ Day heel inspirerend, ROC van Twente had echt haar best gedaan om mooie workshops te bedenken. Bijvoorbeeld de dobbelsteen die de leerlingen maakten in de workshop Elektrotechniek vind ik ook een perfecte opdracht om te integreren in onze Technolabs in Goor en Holten.” Bram vindt Girls’ Day een waardevol fenomeen: “De technieksector staat open voor jongens en meiden. Maar we zien nog wel steeds dat getalsmatig vooral mannen zich aanmelden voor techniek. Daarom vind ik het waardevol om een dag te blijven uittrekken om meiden te interesseren voor techniek.”
Opgeteld? Uitdagende workshops, enthousiaste meiden, hulpvaardige docenten en studenten in De Gieterij én mooie werkstukken.