Landelijk STO webinar trekt belangrijke conclusies over AI in techniekonderwijs

Landelijk STO webinar trekt belangrijke conclusies over AI in techniekonderwijs

Veel regio’s willen AI toepassen in hun techniekonderwijs, maar hoe? Een landelijk STO-webinar over de toepassing van AI belichtte het gebruik van AI van verschillende kanten, zoals ook de didactiek en het ict-beleid rond het gebruik van AI in de school.

STO Twente nam inhoudelijk deel aan AI webinar

Extra bijzonder: in het webinar kwamen ook betrokkenen bij STO Twente aan het woord! Te gast waren onder andere Ewout Warringa, docent BWI en ICT bij het Vechtdal College in Hardenberg en een frequente AI-adviseur binnen STO Twente. Evenals namen deel aan de discussietafel Marloes Spijkerman en Tamara Berentschot van het VR Expertteam van CSG Reggesteyn in Rijssen. Zij hebben ervaring met het gebruik van digitale tools in hun STO-onderwijs, maar ook met het enthousiast maken van docenten en leidinggevenden voor de toepassing van AI en met beleid rond het gebruik van AI.

Samenvatting belangrijkste conclusies over AI in techniekonderwijs:

Nu en straks

  • VR- en XR-brillen maken momenteel technologisch een enorme ontwikkeling door. Straks kun je tegen je bril praten en krijg je bruikbare informatie op grond van die vraag gepresenteerd in je bril.
  • De toekomstige werkgevers van onze vmbo-leerlingen werken inmiddels steeds meer met XR en VR.

Lessituaties en leerdoelen

  • Probeer na het wegebben van de wow-factor van het gebruik van de nieuwe technologie, de interesse van leerlingen vasthouden door VR en XR daadwerkelijk in je curriculum in te bedden, gekoppeld aan concrete leerdoelen. Een goed voorbeeld? Via een speciale app kunnen leerlingen Z&W zelf ervaren hoe het is om een demente bejaarde te zijn.
  • XR en VR zijn een goed alternatief voor fysieke, externe lessituaties waarbij je niet met een grote groep leerlingen kunt komen opdagen zoals op een bouwplaats.
  • Het is lastig om álle leerlingen tegelijk met XR en VR aan de slag te laten gaan. Advies van Reggesteyn: ga met een klein groepje met XR en VR aan het werk, en laat de andere leerlingen een andersoortige opdracht uitvoeren.
  • Belangrijk: zoek niet een leerdoel bij je VR en XR, maar draai het om: selecteer eerst een specifiek leerdoel en zoek daar een bijpassende app en software bij.
  • Sta je nog aan de start? Begin klein en bouw uit op grond van je ervaringen.
  • Je kunt niet alleen als docenten enthousiast zijn; je hebt ook je directie nodig voor visie en de langdurige strategische inbedding van VR en XR in je school.

Apps & ICT

  • Externe software voor XR en VR matcht vaak niet met specifieke leerdoelen. STO Twente geeft haar techniekdocenten nu de gelegenheid om via workshops zelf specifieke leeromgevingen voor VR en XR te ontwikkelen zoals een virtuele bouwplaats voor BWI.
  • Lukt het je intuïtief niet om je binnen 5 minuten een app voor VR of XR eigen te maken? Laat die dan voor wat het is.
  • Voor probleemloos werkend XR en VR moet je sterk en stabiel wifi in je hele schoolgebouw organiseren. Vaak breekt de geslaagde toepassing van XR en VR af op slecht bereik en haperingen.
  • Veel software en apps voor XR en VR zijn in het Engels en dat kan lastig zijn voor de leerlingen. Besteed aandacht aan de Engelse begrippen voordat ze aan de slag gaan met XR en VR. Dan koppel je heel praktisch een Engelse les aan het vervolgens om leren gaan met een virtuele lessituatie.

Opbrengsten

  • Onderzoek wijst uit dat door onderdompeling van leerlingen in XR en VR hun leerretentie stijgt, ook door de personalisatie van het leren.
  • XR en VR gebruik je niet om je ambachtelijke technieken eigen te maken, maar veel meer om de volgordelijkheid in technische en bouwprocessen te leren doorgronden, zoals het virtueel leren plaatsen van een keuken.

VR Expertteam

Marloes en Tamara hebben op CSG Reggesteyn een VR Expertteam opgericht. Dit telt bewust ook deelnemers van buiten de harde profielen zoals vanuit de AVO-vakken, vanuit de verbreding die STO in de periode 2025 t/m 2028 voorstaat. Op CSG Reggesteyn is bijvoorbeeld de muziekles via de app Maestro gekoppeld aan VR. Na de theorielessen over dirigeren volgt een interactieve en innovatieve afsluiting: een sessie met de VR-bril. Met behulp van de app ‘Maestro’ kunnen de leerlingen in een virtuele omgeving een orkest dirigeren. Of denk aan de koppeling met digitale geletterdheid. Een ander geslaagd idee is dat het VR Expertteam van CSG Reggesteyn ter introductie van XR en VR een event organiseerde waarbij de leerlingen zich laagdrempelig konden inschrijven voor workshops, georganiseerd door en op CSG Reggesteyn. Marloes en Tamara: “Met een eigen VR Expertteam kun je uren en faciliteiten vrijspelen om docenten daadwerkelijk te betrekken en samen met hen lessen te ontwikkelen. Uiteindelijk is het de taak van het VR Expertteam om hun specifieke kennis over te brengen op docenten, en ook de medewerkers van het Technolab, zodat het VR Expertteam uiteindelijk een ondersteunende rol krijgt.”